Antena Meniu Search
x

Primii pași spre amenajarea primei tale case

Amenajarea primei tale locuințe poate fi un proiect mult mai îndelungat și complex decât ți-ai propus. Posibilitățile de personalizare a spațiului sunt nenumărate, nu știi de unde să începi și cum să îți planifici amenajarea fiecărei încăperi, astfel să te asiguri că ai tot ce îți trebuie.

Amenajarea casei
Idei şi sfaturi pentru amenajarea primei tale case - Shutterstock/RossHelen

Amenajarea primei tale locuințe poate fi un proiect mult mai îndelungat și complex decât ți-ai propus. Posibilitățile de personalizare a spațiului sunt nenumărate, nu știi de unde să începi și cum să îți planifici amenajarea fiecărei încăperi, astfel încât să nu îți depășești bugetul, dar să te asiguri că ai tot ce îți trebuie.

De aceea, este important să știi câteva lucruri de bază, esențiale în amenajarea oricărei locuințe, astfel încât să îți stabilești mai ușor prioritățile și să nu te pierzi în detalii. În primul rând, ar trebui să calculezi măcar estimativ cât te va costa mobilarea casei. Apoi vei putea să îți evaluezi bugetul actual, pentru a-ți face o idee mai clară despre ce îți poți permite încă de pe acum și care sunt lucrurile pe care le poți amâna. Iată ce trebuie să știi:

Ai nevoie de strictul necesar

Atunci când te muți într-o casă nouă și nu te grăbești să o amenajezi ajungi să îți dai seama mult mai ușor care sunt lucrurile de care ai nevoie neapărat și care sunt acelea care nu îți vor fi foarte utile. De exemplu, s-ar putea să îți dorești o bucătărie cu insulă, dar să ajungi în timp la concluzia că aceasta îți ocupă foarte mult spațiu și, pe deasupra, te descurci mult mai bine cu o masă rabatabilă și un colțar.

Începe cu alegerea unor piese de bază de mobilier, care să îți permită să locuiești cât de cât confortabil în noua ta casă. O masă cu scaune, o canapea și un pat îți asigură spațiul necesar pentru a lua masa, pentru a te relaxa și a te odihni.

Dacă ai o familie numeroasă și obișnuiești să gătești des, atunci vei începe cu mobilarea bucătăriei și a livingului. Aceste două încăperi nu sunt dificil de amenajat, întrucât nu te afli sub presiunea de a alege încă de la bun început decorațiunile și accesoriile de care vei avea nevoie în viitor.

O bucătărie pe comandă poate fi gata în câteva săptămâni, în timp ce mobila de living o poți avea în câteva zile, dacă știi deja cum vrei să amenajezi camera și te orientezi spre o canapea sau un colțar și câteva piese clasice de living.

Și dormitorul poate fi simplu de amenajat la început, cu un pat, un dulap și o noptieră. În schimb, poți amâna mobilarea și amenajarea camerei de oaspeți, a băii de serviciu ori a mansardei până când îți va fi mai clar cum vrei să transformi aceste încăperi și ce funcționalitate va avea fiecare.

Asigură-te că ai măsurat spațiul înainte

În showroom-uri, sala înaltă și spațioasă poate distorsiona percepția ta asupra dimensiunii mobilierului. Se poate întâmpla de multe ori să te păcălești și să cumperi un fotoliu sau o canapea și să îți dai seama abia acasă că piesa respectivă de mobilier este prea mare în raport cu spațiul din încăpere.

Ideal ar fi ca atunci când mergi la cumpărături să ai o schiță a încăperilor pentru care cauți mobilă și să ai trecute în dreptul fiecăreia mai multe măsurători. Nu uita să iei în calcul și înălțimea camerelor, un detaliu important de care depinde modul în care va fi luminată încăperea și cât de aerisită va părea.

Gândește-te la un stil de amenajare

Acum că ai propria ta locuință, nimic nu te poate împiedica să o amenajezi după propriile tale gusturi și preferințe. Totuși, pentru a păstra o unitate și coerență a designului, este bine să te hotărăști din timp asupra unui stil de design. În funcție de acesta îți va fi mult mai simplu să stabilești ce tip de mobilier vei lua, care sunt decorațiunile de care ai nevoie, ce fel de zugrăveală ar trebui să alegi, ce schemă de culori vei respecta.

Pe de altă parte, s-ar putea ca locuinței tale să nu i se potrivească orice stil de design. De exemplu, un stil de amenajare industrial poate fi mai complicat de pus în aplicare fără să faci modificări semnificative asupra tavanului și pereților.

Nu uita de grădină

Grădina este adesea trecută cu vederea atunci când vorbim de amenajare, dar rolul ei poate fi extrem de important, mai ales când ne pregătim pentru anotimpul cald. Dacă începi amenajarea casei la început de primăvară, ia în calcul faptul că grădina ta ar putea deveni locul preferat în care să îți petreci timpul liber.

Cu puțină inspirație și câteva sfaturi de amenajare a grădinii vei putea să îți creezi un spațiu relaxant în care să îți petreci diminețile sau după-amiezile, în care cei mici să se joace în voie sau în care să îți inviți prietenii la un grătar în  weekend.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:RossHelen

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Primii pași spre amenajarea primei tale case