Antena Meniu Search
x

PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, la începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei anunţând, marţi, că au fost constate încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru aceste manunale.

Raportul Corpului de control al premierului arată că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a, iar directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, care a organizat licitaţia, a fost schimbat din funcţie, a declarat, marţi, într-un interviu pentru News.ro, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. El a spus că, în aceste condiţii, la 12 septembrie elevii de clasa a IV-a nu vor avea manuale noi la unele discipline.

"Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a", a declarat pentru News.ro ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.

Raportul Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.

"Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire", se mai arată în documentul citat.

Pentru atribuirea contractelor privind achiziţia de manuale şcolare pentru clasa a IV-a, în luna august 2015 reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare au iniţiat procedura de atribuire ”licitaţie deschisă”, criteriul de atribuire ales fiind ”oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. Anunţul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar achiziţia, în valoare totală estimată de 22.902.482,36 de lei, fără TVA, a fost defalcată pe 52 de loturi. În anunţul de participare a fost menţionat de către reprezentantanţii autorităţii contractante că acordurile-cadru, pentru fiecare lot, se vor închieia cu maximum trei agenţi economici.

Ulterior, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit cu noi precizări, anunţând că datele primite în ultimele ore arată că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi la şapte discipline, iar pentru alte patru materii, între care Limba şi literatura română, se asteaptă finalizarea acţiunii în instanţă, unde a fost contestată licitaţia de atribuire a contractului.

Potrivit  purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, elevii de clasa a IV-a vor avea manuale noi, din prima zi de şcoală, la şapte discipline - Limba franceză, Limba germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a spus că pentru manualele de Matematică şi Limba engleză contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, fiind speranţe ca acestea să fie livrate "în septembrie- octombrie".

"Pentru Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, licitaţia este contestată în instanţă. Pe măsură ce procesul se va finaliza, vom putea asigura manuale şcolare şi pentru aceste patru discipline", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » PROBLEME cu manualele noi înainte de debutul anului şcolar: Elevii clasei a IV-a nu vor avea manuale noi la română şi matematică