Antena Meniu Search
x

Proprietati, beneficii si utilizari ale plantei de Aloe Vera

De-a lungul mileniilor, Aloe Vera a fost utilizată în scopuri medicinale în multe culturi - Egipt, Grecia, India, Mexic, Japonia și China. Nefertiti și Cleopatra, două regine egiptene vestite pentru frumusețea lor, foloseau Aloe Vera în tratamentele de înfrumusețare.

de Redactia Observator

la 01.04.2020, 15:54

Proprietati, beneficii si utilizari ale plantei de Aloe Vera - Pixabay

De-a lungul mileniilor, Aloe Vera a fost utilizată în scopuri medicinale în multe culturi - Egipt, Grecia, India, Mexic, Japonia și China. Nefertiti și Cleopatra, două regine egiptene vestite pentru frumusețea lor, foloseau Aloe Vera în tratamentele de înfrumusețare.

Alexandru cel Mare și Cristofor Columb au folosit plante de Aloe Vera pentru a trata rănile soldaților.  

Conține compuși vegetali sănătoși 

Aloe Vera este o plantă medicinală utilizată în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară. Aloe Vera conține 75 de constituenți potențial activi: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignină, saponine, acizi salicilici și aminoacizi.  

Vitamine - Aloe Vera conține Vitamina A (beta-caroten), Vitaminele C și E (antioxidanți), vitamină B12, acid folic și colină. Antioxidanții sunt cei care neutralizează radicalii liberi.

Enzime - Aloe Vera conține 8 enzime care ajută la reducerea inflamațiilor excesive, sau descompunerea zaharurilor și grăsimilor. 

Minerale - Aloe Vera este o sursă bogată de calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. Toate aceste minerale sunt esențiale pentru bună funcționare a diferitelor sisteme enzimatice. 

Zaharuri - Aloe Vera conține glucoză, fructoză, polizaharide, alprogen, C-glucozil. Acestea au proprietăți antialergice și antiinflamatorii. 

Compuși fenolici - Aceștia sunt cunoscuți că având efect laxativ, analgezic, antibacterian și antiviral. 

Acizi grași - Aloe Vera conține 4 steroizi vegetali care au efecte antiinflamatoare, antiseptice și analgezice. 

Hormoni - care ajută la vindecare rănilor și au efect antiinflamator. 

 Aloe Vera are proprietăți antioxidante și antibacteriene 

Gelul de Aloe Vera conține antioxidanți puternici numiți polifenoli. Aceștia, împreună cu alți compuși din Aloe Vera, ajută la inhibarea creșterii anumitor bacterii care pot provoca infecții.  

Aloe Vera accelerează vindecarea arsurilor 

Aloe Vera este frecvent utilizată că remediu topic, fiind cunoscută pentru efectele benefice în vindecarea rănilor, arsurilor de gradul I și ÎI și arsurilor solare. Studiile au dovedit că Aloe Vera poate reduce timpul de vindecare a arsurilor cu aproximativ 9 zile, comparativ cu medicamentația convențională. 

 Aloe Vera ameliorează problemele stomatologice 

Cariile dinților și bolile gingiilor sunt afecțiuni stomatologice frecvențe. Una dintre cele mai bun metode de a le preveni este reducerea acumulării plăcilor pe dinți - biofilmele bacteriene. Studiile au dovedit că sucul de Aloe Vera, 100% pur, a avut efecte la fel de eficiente că și ingredientul standard din clorhexidină sau apa de gură. După 4 zile de clătirea gurii cu suc de Aloe Vera, placă dentară a fost redusă considerabil. Aloe Vera este eficientă în reducere plăcii prin uciderea bacteriei Streptococcus mutans, precum și a drojdiei Candida albicans.   

Aloe Vera ajută la tratarea ulcerelor bucale 

Cu toții am suferit la un momet dat de ulcerații ale gurii. Acestea se formează în interiorul gurii și durează aproximativ 7-10 zile. Studiile au dovedit că tratamentul cu Aloe Vera accelerează vindecarea ulcerelor bucale. Un plasture de Aloe Vera aplicat pe zonă este eficient  reducerea dimensiunilor ulcerelor. Cu toate acestea, nu se poate la tratamentul convențional cu corticosteroizi. 

 Aloe Vera reduce constipația 

Aloe Vera a fost deseori utilizată pentru a trata constipația. De data această, cel care se utilizează nu este gelul și latexul din frunzele de Aloe Vera. Acesta este un reziduu galben lipicios și se găsește chiar sub pielea frunzei de Aloe. Compusul cheie responsabil pentru combaterea constipației se numește aloina sau barbaloina și are efecte laxative dovedite.  

Totuși, Aloe Vera nu este eficientă împotriva altor tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boală inflamatorie a intestinului.  

Aloe Vera îmbunătățește aspectul pielii și previne ridurile 

Există dovezi că aplicarea topică a gelului de Aloe Vera poate încetini îmbătrânirea pielii. Într-un studiu efectuat pe 30 de femei cu varsta peste 45 de ani, aplicarea topică a gelului de Aloe Vera timp de 90 de zile a generat creșterea producției de colagen și a îmbunătăți elasticitatea pielii. 

Un alt studiu a dovedit că gelul de Aloe Vera a redus eritemul (roșeață pielii), însă, aplicat excesiv, a deshidratat celulele pielii.  

 Chiar dacă nu este încă dovedit că gelul de Aloe Vera poate trata afecțiuni ale pielii percum psoriazisul sau dermatită, este evident că aplicarea topică ameliorează mâncărimea, inflamațiile și roșeață. De aceea, tratamentul pentru piele cu Aloe Vera poate fi eficient în combinație cu tratamentele tradiționale, ameliorând simptomele. 

 Aloe Vera scade nivelul glicemiei 

Aloe Vera a fost uneori utilizată că remediu tradițional pentru diabetul zaharat, sporind sensibilitatea la insulină și contribuind la îmbunătățirea glicemiei din sânge. Studiile realizate pe un grup de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, au reliefat rezultate promițătoare la utilizarea extractului de Aloe Vera.   

 Concluzie 

Aloe Vera are cu siguranță proprietăți terapeutice unice, în special dacă este aplicat că unguent pentru piele și gingii. Aloe Vera se poate găsi sub formă de gel, suc, suplimente, ulei sau pulbere. Este recomandat să vorbiți cu un medic înainte de a utiliza produsele pe bază de Aloe Vera pentru tratarea unei afecțiuni.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Proprietati, beneficii si utilizari ale plantei de Aloe Vera