Antena Meniu Search
x

Protest anunţat în faţa sediului CFR SA faţă de refuzul oficialilor de a publica rezultatul expertizei la Podul Constanţa

Un protest faţă de refuzul CFR SA de a publica online rezultatul expertizei făcute în luna februarie la Podul Constanţa din Bucureşti este anunţat să aibă loc săptămâna viitoare, în faţa sediului operatorului de cale ferată.

Protest anunţat în faţa sediului CFR SA faţă de refuzul oficialilor de a publica rezultatul expertizei la Podul Constanţa
Protest anunţat în faţa sediului CFR SA faţă de refuzul oficialilor de a publica rezultatul expertizei la Podul Constanţa - Sursă: Facebook

Un protest faţă de refuzul CFR SA de a publica online rezultatul expertizei făcute în luna februarie la Podul Constanţa din Bucureşti este anunţat să aibă loc săptămâna viitoare, în faţa sediului operatorului de cale ferată.

Organizatorii acuză CFR, Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 că ignoră pericolul pe care îl reprezintă podul, în condiţiile în care acesta se află într-o continuă stare de degradare, punând în pericolul vieţile oamenilor. Protestatarii mai spun că CFR refuză să publice expertiza pentru că nu vrea să şi-o asume. De cealaltă parte, CFR SA invocă un articol din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care spune că documentele ce sunt de interes public pot fi consultate la sediul instituţiei.

„Podul Constanţa se poate prăbuşi oricând! SNCF CFR SA, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1 ignoră cu bună-ştiinta pericolul public pe care îl prezintă Podul Constanţa. Zeci de mii de oameni îşi riscă viaţa zilnic folosind Podul Constanţa, atât rutier, cât şi feroviar. Protestăm împotriva atitudinii sfidătoare pe care SNCF CFR SA o are faţă de cetăţenii care au solicitat publicarea expertizei ce ar demonstra pericolul iminent cu care ne confruntăm. Refuzul publicării expertizei nu face altceva decât să confirme că SNCF CFR SA nu vrea să îşi asume rezultatul expertizei”, spun organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestul ar urma să aibă loc miercurea viitoare, de la ora 14.00, în faţa sediului CFR din zona Gării de Nord.

Oamenii cer publicarea pe site-ul CFR a expertizei tehnice realizate în luna februarie a acestui an la Podul Constanţa, spunând că este informaţie de interes public.

De cealaltă parte, CFR răspunde solicitării unuia dintre organizatorii protestului şi invocă articolul 5, alineatul 4, punctul b) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care spune că documentele ce sunt de interes public pot fi consultate la sediile instituţiilor publice.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat vineri în şedinţa extraordinară un proiect de hotărâre care prevede trimiterea unei solicitări către Guvern pentru transmiterea Podului Constanţa din subordinea CFR în administrarea municipalităţii, pentru a-l reabilita. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a susţinut că municipalitatea doreşte să reabilitize podul, în condiţiile în care CFR "nu înţelege să îşi ducă la bun sfârşit obligaţiile”.

"În această situaţie avem lucrări pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit. Pe ambele capete trebuie făcute lucrări de consolidare. Nu putem aloca bani din bugetul nostru atâta timp cât podul nu se află în administrarea noastră. Prin această luare în administrare vom reuşi să rezolvăm această problemă. Elementul central este siguranţa cetăţeanului. Dacă ceilalţi nu înţeleg că trebuie să îşi ducă la bun sfârşit obligaţiile, noi nu putem sta pasivi”, a spus Bădulescu.

Consilierul primarului Capitalei Speranţa Cliseru a spus, la rândul spu, în şedinţa CGMB, că reprezentanţii Primăria Capitalei au avut discuţii cu cei de la CFR, care s-au declarat de acord pentru transferul Podului Constanţa în administrarea municipalităţii.

"Noi am avut discuţii cu conducerea CFR-ului. Dânşii au făcut o expertiză tehnică de unde a rezultat necesitatea reparaţiilor, dar nu şi iminenţa prăbuşirii. Ştiţi că a fost o dezbatere mare pe acest subiect. Am considerat că ar fi util să treacă la noi. (...) Problematica podului ne-a dus la această iniţiativă, pentru că oricum vom interveni pe el în timpul lucrări. Putem intervi în regim de urgenţă, e mai uşor şi mai rapid să punem în siguranţă podul. Am discutat cu dumnealor, dânşii sunt de acord să-l predea, luni vor avea şedinţă şi acolo vor vota. Am discutat cu CFR şi pe alte obiective şi vom face un protocol de colaborare ca să lucrăm împreună”, a declarat Speranţa Cliseru.

De altfel, consilierul general PNL Ciprian Ciucu a scris în urmă cu câteva zile pe pagina sa de Facebook că pentru reconstruirea podului există deja un proiect aprobat de CGMB în 2008, avizat de Ministerul Transporturilor, însă este vina Gabrielei Firea şi a fostului primar Sorin Oprescu pentru că proiectul nu a fost inclus pe lista de investiţii. Consilierul general mai spune că primarul Capitalei trebuie să îşi asume reabilitarea Podului Constanţa, fiind de părere că CFR nu face faţă situaţiei.

"Clarificări privind (cum s-a ajuns) în situaţia în care Podul Constanţa e gata să cadă pe noi: pentru reconstruirea Podului Constanţa există proiect aprobat de CGMB încă din 2008, cu toate avizele necesare şi cu indicatorii tehnico-economici gata. Poiectul a fost realizat de SC Metroul SA, a fost negociat şi avizat de Ministerul Transporturilor, CFR, Metrorex şi Primăria Capitalei. A fost inclus în programul de investiţii al Primăriei şi a fost prevăzută o deschidere iniţială de finanţare de 100 mii lei în bugetul din 2009. De atunci proiectul "stă" la coadă, pentru a se începe procedurile de iniţiere a licitatiei pentru atribuirea contractului”, scrie Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că în 2007, CFR a expertizat podul, descoperindu-se, astfel, că nu a mai beneficiat de reparaţii capitale din 1967.

USR Sector 1 a publicat luni noi imagini cu stâlpii de susţinere ai Podului Constanţa, aflat pe Calea Griviţei din Capitală, care au fost acoperiţi cu ipsos, acuzând CFR, instituţia care ar trebui să se ocupe de reabilitarea podului, că "a mascat problemele structurale cu ipsos” şi "a spoit problemele grave” doar în urma presiunii publice. USR solicită publicarea expertizei tehnice realizată de Ministerul Transporturilor în luna februarie.

Compania care administrează reţeaua naţională de căi ferate, CFR SA, a anunţat săptămâna trecută că va desfăşura în luna mai 2018 lucrări de intervenţie în zona Podului Constanţa, din Bucureşti, în baza avizului emis de Primăria Municipiului Bucureşti, la solicitarea Regionalei CF Bucureşti. Situaţia podului, aflat pe Calea Griviţei, a fost amplu dezbătută în ultimele zile, după publicarea unor poze care arată un nivel avansat de degradare al acestuia.

”Lucrările de intervenţie se vor executa în zona Podului Constanţa, administrată de CFR, la km 4+327, în anumite intervale orare doar în cursul nopţii, când traficul este mai scăzut, astfel încât impactul acestor lucrări asupra celor care tranzitează zona să fie cât mai mic. Pentru menţinerea condiţiilor optime şi de siguranţă rutieră, traficul în zona Podului Constanţa, în perioada intervenţiei, va fi dirijat şi semnalizat temporar cu ajutorul indicatoarelor rutiere”, se arată în comunicat.

Totodată, în paralel cu desfăşurarea lucrărilor de intervenţie, Regionala CF Bucureşti continuă parcurgerea etapelor premergătoare implementării programului de reparaţii la Podul Constanţa, pentru zona administrată de CFR SA, potrivit companiei.

Până în prezent au fost elaborate expertiza tehnică şi DALI (documentaţie tehnico-economică similară studiului de fezabilitate), documentaţii tehnice obligatorii în vederea demarării procedurilor de lansare a licitaţiei pentru elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor de reparaţii, potrivit CFR SA.

”Valoarea estimativă a lucrărilor de reparaţii, conform devizului general emis, este de 5,13 milioane lei, licitaţia urmând a fi lansată în semestrul II al acestui an”, se arată în comunicat.

Podul Constanţa, aflat în strare avansată de degradare, este în administrarea CFR, în timp ce şoseaua de sub pod este în administrarea Primăriei Capitalei. Reprezentanţii municipalităţii spuneau săptămâna trecută că nu pot face nimic pentru repararea podului, pentru că nu este în administrarea lor, însă au prevăzut în bugetul pe anul 2018 bani pentru lucrări de reabilitare a şoselei şi a caii de rulare a tramvaielor de pe Calea Griviţei.

"(...) Singura instituţie abilitată de lege să execute lucrări de consolidare/reabilitare la acest obiectiv (Podul Constanţa, n.r.) este Compania Naţională de Cai Ferate CFR SA. Precizăm că singurul aviz solicitat în ultimii ani pentru Podul Constanţa a fost cel din 13 iulie 2017, când, la solicitarea Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR SA, Primăria Municipiului Bucureşti a emis un aviz de intervenţie necesar executării unor "lucrări de îndepărtare a unor fragmente de beton care prin desprinderea lor pun în pericol participanţii la traficul rutier în zona Pod Constanţa (intersecţia Calea Griviţei cu sos. Chitilei - Bd Bucureştii Noi), lucrări ce urmau a fi executate de Compania Naţională de Cai Ferate CFR SA Bucureşti, sucursala regională Bucureşti - secţia L3 Bucureşti”, a transmis săptămâna trecută PMB.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Protest anunţat în faţa sediului CFR SA faţă de refuzul oficialilor de a publica rezultatul expertizei la Podul Constanţa