Antena Meniu Search
x

Top 4 provocări pentru părinți odată cu începerea școlii

Începerea școlii nu reprezintă doar o perioadă încărcată de entuziasm, pentru că evenimentul vine la pachet cu mari provocări.

de Redactia Observator

la 24.07.2020, 13:44

Top 4 provocări pentru părinți odată cu începerea școlii - Pixabay

Dacă ești părinte și prima zi de școală a copilului tău se apropie cu pași repezi, avem o veste bună pentru tine. Vei putea afla din materialul pe care ți l-am pregătit care sunt cele mai mari încercări la care vei fi supus, dar și care este rezolvarea acestora. Iată care sunt acestea.

#1 Adaptarea la rutină

După vacanță, nici copiilor, dar nici părinților nu le este ușor să revină la programul de școală. Iar dacă trezitul de dimineață nu îți provoacă un disconfort, cu siguranță îți va lua câteva zile până când te vei putea adapta la rutina obișnuită din timpul anului școlar. Pregătirea micului dejun, verificarea hainelor de școală, drumul până la poarta școlii și revenirea după ore pentru preluarea copilului sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vei avea de făcut odată ce școala a reînceput. Pentru a intra mai repede în ritm, îți recomandăm să exersezi această rutină cu cel puțin o săptămână mai devreme de începerea efectivă a cursurilor, pentru ca organizarea să fie făcută cum trebuie. La fel de benefice s-ar putea dovedi și întâlnirea în prealabil cu învățătoarea sau diriginta, pentru ca cel mic să se poată familiariza cu noua normalitate.

#2 Cunoașterea curriculei

Atât părinții, cât mai ales copiii, trebuie să se familiarizeze cu noua programă școlară, cu acele cursuri nou apărute în orar sau cele care continuă din anii trecuți, cu eventualul program after school de care cel mic va beneficia sau cu lista de cursuri opționale la care acesta va putea participa în anul respectiv de studiu. E important ca elevul să aibă la îndemână toate materialele care îi vor facilita înțelegerea și asumarea disciplinelor pe care le va avea de studiat, așa că poți veni în întâmpinarea acestuia cât mai curând. Comandă un manual școlar online sau optează pentru cumpărături pentru școală exclusiv de pe internet. Asta te va ajuta să economisești timp prețios pe care îl poți petrece alături de cel mic.

#3 Ajutorul oferit la teme

Indiferent dacă vorbim despre un subiect pe care copilul l-a studiat și în anii precedenți sau dacă discutăm despre o materie nouă pentru el, efectuarea temelor pentru acasă ar trebui să fie o grijă comună a tuturor membrilor familiei. În funcție de materia despre care e vorba, unul dintre părinți ar trebui să preia controlul și să ofere ajutorul de care cel mic, fără îndoială, va avea nevoie pentru a înțelege mai bine materia. Dacă noțiunile pe care copilul le are de aplicat nu îți sunt familiare, îl vei avea mereu la dispoziție pe cel mai bun prieten al părinților care ajută la teme - Google. 

#4 Prezența la ședințele cu părinții

E drept că, uneori, ultimul loc în care ai vrea să te afli este o sală de clasă unde s-au strâns o mulțime de părinți. Chiar dacă ai un program încărcat și ai avea nevoie de o pauză de la tot, prezența ta la ședințele cu părinții va fi una dintre cele mai înțelepte activități pe care le vei avea de făcut din poziția de părinte. Prima dată, pentru că învățătoarea sau diriginta va observa implicarea ta și va putea discuta de la un alt nivel eventualele probleme care ar putea apărea. Mai apoi, pentru că cel mic va avea un reprezentant adult care va putea comunica astfel posibilele frustrări cu care cel mic s-a confruntat. Nu în ultimul rând, prezența ta la ședințele organizate la școală va presupune o ocazie specială de a-i cunoaște pe ceilalți părinți și pentru a înțelege mai bine mediul în care copilul tău trăiește cel puțin patru ore în fiecare zi a săptămânii.

Tu ce alte provocări ai mai întâlnit din poziția de părinte al unui elev?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Top 4 provocări pentru părinți odată cu începerea școlii