Antena Meniu Search
x

Raport alarmant: Peste 150 de morți și 360 de răniți în atacuri teroriste în UE în 2015; 11 jihadiști reținuți în România

Peste 150 de persoane au murit și 360 au fost rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană în 2015, relevă un raport privind terorismul în blocul comunitar făcut public miercuri de Oficiul European de Poliție (Europol).

Peste 150 de persoane au murit și 360 au fost rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană în 2015, relevă un raport privind terorismul în blocul comunitar făcut public miercuri de Oficiul European de Poliție (Europol).

Șase țări din UE — Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie și Spania — s-au confruntat cu 211 atacuri teroriste eșuate, dejucate sau duse la bun sfârșit, în care și-au pierdut viața 151 de persoane și peste 360 au fost rănite. În plus, 1.077 de persoane au fost arestate în Uniunea Europeană în legătură cu fapte privind terorismul, dintre care 424 numai în Franța. În România au fost arestați anul trecut 11 jihadiști.

Raportul Europol mai arată că 94% dintre persoanele judecate pentru terorism jihadist au fost găsite vinovate și condamnate.

Autorii raportului atrag atenția că recentele incidente teroriste evidențiază dificultățile operaționale cu care se confruntă autoritățile din statele membre în detectarea și imobilizarea atacatorilor care acționează pe cont propriu.

Europol subliniază că astfel de atacuri rămân tactica favorită a unor grupări teroriste precum Statul Islamic și Al-Qaida, ambele făcând apel în mod repetat la musulmanii din țările occidentale să comită atacuri individuale în statele lor de reședință.

“În 2015, Uniunea Europeană s-a confruntat cu un număr masiv de victime cauzate de atacuri teroriste”, și-a exprimat regretul directorul Europol, Rob Wainwright.

Raportul evidențiază două evoluții îngrijorătoare: amenințarea generală este amplificată de numărul mare de luptători teroriști străini întorși în UE și pe care statele membre îi au acum pe teritoriul lor și intensificarea pozițiilor naționaliste, xenofobe, rasiste și antisemite în UE, fiecare ducând la acte atribuite extremismului de dreapta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Raport alarmant: Peste 150 de morți și 360 de răniți în atacuri teroriste în UE în 2015; 11 jihadiști reținuți în România