Antena Meniu Search
x

Războinicii unui trib amazonian l-au ucis pe Rieli Franciscato, un cunoscut expert în triburile necontactate | Video

Rieli Franciscato, un expert care își dedicase cariera pentru protejarea triburilor amazoniene necontactate a fost ucis cu o săgeată, în Brazilia, potrivit agenției guvernamentale pentru afaceri indigene, Fundação Nacional do Índio.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 11.09.2020, 21:49

O săgeată l-a nimerit direct în inimă
Expertul amazonian trecuse granița teritoriului pentru a investiga tăierile abuzive, în junglă - Profimedia
  • Expertul în triburi amazoniene își dedicase cariera pentru protejarea acestora
  • El a fost lovit de o săgeată, în inimă

Rieli Franciscato a fost ucis în timp ce se afla în observarea unui grup izolat în Seringueiras, Rondônia.

În vârstă de 56 de ani, Franciscato era coordonatorul unei echipe care ajuta la protejarea teritoriilor triburilor necontactate din Rondonia. El a fost lovit în piept de o săgeată, la granița teritoriului tribului Uru Eu Wau Wau, scrie CNN.

El a fost chemat acolo după ce fermierii și tăietorii și-au intensificat campania în ultimele luni, declanșând incendii și distrugând cea mai mare parte a pădurii din jur, a raportat Survival, o organizație globală care susține drepturile popoarelor tribale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ofițerul de poliție Paulo Ricardo Bressa a declarat cotidianului brazilian O Globo că l-a însoțit pe Franciscato până la Linia 6, o zonă cu conflict ridicat din Seringueiras:

"Am început să le urmăm urmele și am ajuns la marginea râului, lângă zona protejată de Funai. Când am ajuns lângă graniță, am putut vedea semnul acolo, "aceasta este o rezervație Funai, nu treceți".

Bressa a spus că Franciscato a început să urce pe un deal, cu o escortă indigenă și poliția în spate.

"Apoi, am auzit doar sunetul săgeții, care l-a lovit în piept. El a țipat și-a scos săgeata din piept și a fugit înapoi spre noi. A reușit să mai alerge aproximativ 50, 60 de metri și a căzut."

Grupul l-a dus la mașina poliției și l-a dus la spital.

"El nu mai era în viață. Ne-am pierdut prietenul, din păcate", a spus Bressa.

"Moartea lui Rieli este o pierdere tragică și incomensurabilă pentru triburile necontactate, pentru pădure și pentru lupta pentru oprirea genocidului Braziliei. Timp de zeci de ani a refuzat să accepte lăcomia violentă care distruge pădurea tropicală amazoniană și cei mai buni gardieni ai săi. A lucrat neobosit pentru a proteja pământurile triburilor necontactate de străini. El și-a dedicat viața, lucrând pe linia frontului pentru a combate invaziile ilegale prin tăietori, fermieri și mineri care amenință să distrugă cele mai vulnerabile popoare de pe planetă ", a spus cercetătorul principal al Survival, Sarah Shenker.

Ea a spus că Rieli a fost confundat, cel mai probabil, cu unul dintre numeroșii dușmani ai tribului respectiv, oamenii care le amenință supraviețuirea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Războinicii unui trib amazonian l-au ucis pe Rieli Franciscato, un cunoscut expert în triburile necontactate | Video