Antena Meniu Search
x

Reacția MAE la afirmațiile Premierului Moldovei despre România

Ministerul de Externe a reacționat în urma afirmațiilor făcute de premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care a calificat România drept țara cu cea mai mare corupție din Europa.

de Redactia Observator

la 23.05.2020, 03:32

Ion Chichu într-un interviu
Premierul Moldovei a făcut o serie de afirmații denigratoarea la adresa României - Profimedia Images
  • Ambasadorul moldovean a fost convocat la MAE.
  • Bogdan Aurescu a discutat telefonic cu omologul moldovean.

Premierul moldovean a făcut afirmațiile într-o postare pe Facebook, venită ca o reacție la criticile europarlamentarului Siegfried Mureșan făcute Guvernului de la Chișinău.

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a spus premierul Ion Chicu.

Ministerul român de Externe a venit cu un comunicat, în care a calificat drept complet inacceptabile afirmațiile prim-ministrului de la Chișinău.

”Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a transmis MAE.

Comunicatul precizează că, din dispoziția Ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat la MAE. De asemenea, Aurescu a avut o discuție telefonică și cu omologul său moldovean.

Conform autorităţilor de la Bucureşti, bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice, iar, aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova.

”Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău”, precizează MAE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Reacția MAE la afirmațiile Premierului Moldovei despre România