Antena Meniu Search
x

REACŢII după evenimentele din Turcia: Ce spun Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Dacian Cioloş au reacţionat, sâmbătă, faţă de evenimentele petrecute în Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o parte a armatei a încercat să preia puterea în această ţară.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Dacian Cioloş au reacţionat, sâmbătă, faţă de evenimentele petrecute în Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o parte a armatei a încercat să preia puterea în această ţară.

Iohannis: Este importantă stabilitatea Turciei, partener al României şi aliat NATO, bazată pe respectarea democraţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj pe tema situaţiei din Turcia, afirmând că stabilitatea acestei ţări, un partener al României şi aliat în cadrul NATO, este importantă pentru securitatea în regiune şi trebuie făcută cu respectarea democraţiei şi a instituţiilor alese prin voinţă populară.

Preşedintele României a fost şi este în contact permanent cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia încă de la începutul evenimentelor, informează Preşedinţia.

"Turcia este un partener strategic al României şi aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea ţării, pe baza respectării democraţiei şi instituţiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională", spune Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis transmite şi că îşi exprimă speranţa că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistenţa necesară, în caz de nevoie, cetăţenilor români aflaţi în Turcia, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

Cioloş: Condamn acţiunile de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese din Turcia

Premierul Dacian Cioloş a scris, sâmbătă, pe Facebook, că a condamnat, la reuniunea liderilor UE de la summitul ASEM din Mongolia, acţiunile de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese din Turcia din timpul tentativei de lovitură de stat, afirmând că soluţia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept.

Premierul a precizat că singura cale înainte pentru Turcia este ”întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept”.

”În această dimineaţă, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană prezenţi la Summitulul ASEM, am susţinut împreună cu ceilalţi lideri europeni, condamnarea tuturor tuturor acţiunilor de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană”, a arătat prim-ministrul Dacian Cioloş.

Ela a arătat că Ministerul Afacerilor Externe l-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziţia ministrului este deplin funcţională şi este în legătură cu cetăţenii români care au nevoie de asistenţă.

”Totodată, ambasada şi consulatele României în Turcia sunt în alertă şi pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin”, a mai transmis Cioloş.

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » REACŢII după evenimentele din Turcia: Ce spun Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş