Antena Meniu Search
x

Reacțiile liderilor lumii după anunțul făcut de Donald Trump. "Acordul nu a îndepărtat un război, ci l-a adus mai aproape"

Liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat "regretul şi îngrijorarea" faţă de decizia preşedintelui Donald Trump ca Statele Unite să se retragă din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Donald Trump - Foto: Hepta

Liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat "regretul şi îngrijorarea" faţă de decizia preşedintelui Donald Trump ca Statele Unite să se retragă din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May au avut o discuţie telefonică după decizia anunţată de Donal Trump şi au convenit continuarea angajamentului lor în acest acord, a spus un purtător de cuvânt al Downing Street.

Cei trei lideri au semnat o declaraţie comună în care arată că statele lor rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, scrie Politico.

"Împreună, subliniem continuarea angajamentului nostru faţă de JCPOA (Planul de acţiune global comun). Acest acord rămâne important pentru securitatea noastră comună. Îndemnăm toate părţile să rămână angajate în implementarea completă şi să acţioneze în spiritul responsabilităţii", se arată în declaraţia comună a celor trei lideri europeni.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, ei au îndemnat Iranul să manifeste reţinere în răspunsul la decizia Statelor Unite.

Benjamin Netanyahu: Acordul nu a îndepărtat un război, l-a adus mai aproape

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia "curajoasă" luată de Donald Trump, susținând că efectele acestuia "sunt dezastruoase".

"Israel spriijnă pe deplin decizia curajoasă luată azi de preşedintele Donald Trump de a respinge acordul nuclear dezastrous cu regimul terorist de la Teheran. Israelul s-a opus acestui acord încă de la început, pentru că noi am susţinut că de fapt acel acord nu bloca Iranul de la producerea unei bombe nucleare, ci îi pava drumul către un întreg arsenal nuclear, şi asta într-un interval de doar câţiva ani. Suspendarea sancţiunilor impuse Iranului, ca urmare a semnării acestui acord, a produs deja efecte dezastruoase. Acordul nu a îndepărtat un eventual război, ci l-a adus mai aproape", a spus Netanyahu.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi, la Casa Albă, că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept ”defectuos la baza sa”,

Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar şi Statele Unite, Rusia şi China au semnat acest acord cu Iranul în iulie 2015, la Viena.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Reacțiile liderilor lumii după anunțul făcut de Donald Trump. "Acordul nu a îndepărtat un război, ci l-a adus mai aproape"