Antena Meniu Search
x

REFERENDUM în Marea Britanie: Ce se va întâmpla în primele ore după încheierea votului

Primele ore după închiderea secţiilor de vot din Marea Britanie vor fi definite de nerăbdare şi chiar anxietate din partea politicienilor, investitorilor şi opiniei publice, care vor aştepta primele rezultate.

Primele ore după închiderea secţiilor de vot din Marea Britanie vor fi definite de nerăbdare şi chiar anxietate din partea politicienilor, investitorilor şi opiniei publice, care vor aştepta primele rezultate.

Iată ce se va întâmpla în Marea Britanie după încheierea votului:

BREXIT 2016. 22 ora locală (00.00 ora României)

Votul se încheie. Spre deosebire de cazul alegerilor generale, nu vor exista exit-polluri, pentru că institutele de sondare a opiniei publice nu pot viza un eşantion reprezentativ de alegători. Este posibil, însă, să facă alte studii şi estimări ce vor fi publicate după închiderea urnelor.

Urnele de vot vor fi transportate la centrele din 382 de zone pentru numărarea locală a voturilor. Mai întâi, autorităţile vor număra buletinele de vot din fiecare urnă, pentru a verifica dacă acesta corespunde cu listele din secţii. Apoi, oficialii vor anunţa rata de participare pentru fiecare zonă.

Abia după aceea, echipele vor începe să sorteze şi să numere voturile. Fiecare rezultat va fi anunţat pe plan local. Un oficial va citi rezultatele la biroul electoral local, adesea în faţa camerelor de luat vederi.

În final, numărul total al voturilor contează; nu contează în câte zone câştigă fiecare tabără. În plus, ora anunţării rezultatelor este estimativă. Dacă vreuna dintre părţi contestă rezultatul în vreo regiune, sufragiile vor trebui renumărate.

BREXIT 2016.  00.00 ora locală (2.00 ora României)

Sunt aşteptate primele rezultate, deşi este puţin probabil ca acestea să ofere informaţii utile în legătură cu rezultatul final. Insulele Scilly, din sud-vestul Angliei, şi Gibraltar, ar urma să fie primele care încheie numărătoarea. În insulele Scilly trăiesc numai 2.000 din totalul de 65 de milioane de britanici, iar în Gibraltar, teritoriu britanic aflat în sudul Spaniei, trăiesc 33.000 de cetăţeni. Un sondaj realizat în luna aprilie arăta că 88% dintre ei intenţionau să voteze pentru rămânerea în UE.

BREXIT 2016.  00.30 ora locală (2.30 ora României)

Începe cu adevărat acţiunea. Sunderland şi Newcastle, care au o populaţie combinată de aproape 600.000 de oameni, se vor întrece să fie primul centru major care să anunţe rezultatul votului.

Analiştii se aşteaptă ca tabăra pro-Brexit să aibă un avantaj de circa 6% în Sunderland, însă marja de eroare este destul de mare. Un rezultat strâns în Sunderland ar putea sugera că tabăra pro-UE va câştiga referendumul în ţară.

În Newcastle, tabăra care face campanie pentru rămânerea în blocul comunitar ar urma să aibă un avans de circa 12%, arată estimările experţilor.

BREXIT 2016.  12.45 ora locală (2.45 ora României)

Sunt aşteptate rezultatele din City (Londra), cel mai proeuropean district al ţării. Circumscripţia este, însă, printre cele mai mici din Regatul Unit şi este complet nereprezentativă pentru ţară în ansamblu.

Aproximativ în acelaşi timp vor fi anunţate şi rezultatele din Swindon, din vestul Angliei, unul dintre cele mai eurosceptice districte din ţară.

BREXIT 2016.  1.00 ora locală (3.00 ora României)

Oldham va publica primele rezultate din nord-vestul Angliei. Formaţiunea eurosceptică UKIP a înregistrat rezultate bune în sondaje în regiune, aşa că analiştii se aşteaptă ca tabăra pro-Brexit să câştige acolo.

BREXIT 2016.  1.30 ora locală (3.30 ora României)

Fluxul rezultatelor se va accelera. Potrivit estimărilor, tabăra pro-Brexit ar urma să aibă un avans de circa 20% în Basildon, Essex şi Hartlepool, din nord-estul ţării. Stockport, din nord-vest, va tinde spre rămânerea în UE, în timp ce la Salford, aflat în apropiere, cursa este prea strânsă pentru a fi făcute estimări, spun analiştii.

Ţara Galilor pare să se fi orientat în ultima perioadă spre Brexit.

Sunt aşteptate şi primele rezultate din Scoţia, regiune în general pro-UE, în timp ce în Western Isles (Hebridele Exterioare) ar trebui să se încheie numărare voturilor.

BREXIT 2016.  2.00 ora locală (4.00 ora României)

Circa 40 de rezultate ar urma să fie publicate până la această oră. Încep să anunţe numărul de voturi şi primele circumscripţii din Londra. Analiştii se aşteaptă la câştiguri importante ale taberei pro-UE în Wandsworth şi Westminster.

BREXIT 2016.  2.30 ora locală (4.30 ora României)

La Castle Point, din Essex, tabăra anti-UE ar urma să înregistreze unul dintre cele mai mari avantaje. Între timp, tabăra pro-UE ar urma să obţină rezultate foarte bune la Lambeth, în sudul Londrei, şi la Oxford.

BREXIT 2016.  3.00 ora locală (5.00 ora României)

Circa 140 de rezultate ar urma să fie anunţate până la această oră – peste o treime din total. Vor fi publicate rezultatele de la Thanet, unde liderul UKIP Nigel Farage a încercat să câştige un mandat în Parlament anul trecut şi care este unul dintre fiefurile anti-UE. De asemenea, vor fi publicate şi rezultatele de la Islington, din nordul Londrei, una dintre zonele unde votul pro-UE ar trebui să fie predominant.

Vor fi anunţate şi numărătorile de la Chesterfield, din East Midlands; Durham, din nord-est, Wirral, din Merseyside şi Welwyn Hatfield and Epsom & Ewell, din apropiere de Londra. În aceste zone, cursa este prea strânsă pentru a fi făcute estimări în avans.

BREXIT 2016. 3.30 ora locală (5.30 ora României)

Până la această oră vor fi anunţate circa jumătate dintre rezultate. Printre circumscripţiile care vor trebui urmărite sunt Lancaster, din nord-vestul Angliei, Edinburgh (pro-UE) şi Cambridge, dar şi Boston, din Lincolnshire, o zonă care s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari afluxuri de muncitori est-europeni.

BREXIT 2016. 4.00 ora locală (6.00 ora României)

Este cea mai aglomerată oră – rezultatele din circa 100 de circumscripţii vor fi anunţate . Cele mai importante dintre ele sunt cele din Irlanda de Nord şi din Birmingham, care au împreună o populaţie de 2.9 milioane de oameni.

BREXIT 2016. 5.00 ora locală (7.00 ora României)

Alte oraşe mari îşi vor anunţa rezultatele. Aceste zone, care tind să fie pro-UE, ar putea face diferenţa în clarificarea rezultatului votului. Glasgow, Manchester şi Liverpool, de exemplu, au în total 1,5 milioane de cetăţeni.

BREXIT 2016. 6.00 ora locală (8.00 ora României)

Leeds şi Bristol sunt ultimele oraşe mari care anunţă cum au votat locuitorii.

BREXIT 2016. 7.00 ora locală (9.00 ora României)

Vor fi anunţate ultimele trei rezultate. Este vorba de Arun (coasta de sud), Waveney (coasta de est) şi Harborough (East Midlands). Acestea au o populaţie totală de circa 350.000 de oameni, aşa că este puţin probabil să facă vreo diferenţa.

După aceea, autorităţile de la Manchester vor anunţa rezultatul oficial al votului.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » REFERENDUM în Marea Britanie: Ce se va întâmpla în primele ore după încheierea votului