Antena Meniu Search
x

Reguli de conduită în ascensor și pe scările rulante

Dacă nu vrei să pari nepoliticos și, mai ales, îți dorești să fii respectat de ceilalți, trebuie să respecți regulile de conduită în societate.

Reguli de conduită pe scara rulantă şi în ascensor
Reguli de conduită - Pixabay

Dacă nu vrei să pari nepoliticos și, mai ales, îți dorești să fii respectat de ceilalți, trebuie să respecți regulile de conduită în societate.

Așadar, iată câteva reguli de conduită în ascensor și pe scările rulante de care ar trebui să ții cont!

Reguli de conduită în ascensor

În general, comportamentul nostru în ascensor răspunde modului nostru de a fi, dar prezintă și modele tipice. Însă, indiferent de situație, încearcă să eviți următoarele lucruri:

  1. Nu încerca să intri în ascensor dacă acesta este deja plin

Indiferent de situație și de locul în care ești, este foarte nepoliticos să intri în ascensor dacă acesta este plin. Pe lângă faptul că există riscul ca liftul să se blocheze din cauza greutății, este și nepoliticos să înghesui toți ceilalți oameni din ascensor, doar pentru că tu nu ai răbdare să mai aștepți preț de câteva minute. Așa că, dacă vei fi pus într-o astfel de situație, așteaptă următorul lift.

2. Nu bloca accesul altora în cabina liftului

O altă regulă elementară este aceea de a nu bloca accesul altora în cabina liftului. Odată intrat în lift, trebuie să ocupi spațiul liber din acesta, ideal cât mai în spate, pentru ca celelalte persoane să poată intra și ele.

Dacă urmează să cobori la ultimul etaj, rămâi în spate, pentru că oricum liftul se va elibera. În cazul în care trebuie să cobori și alte persoane sunt în fața ta, roagă-le să îți facă loc să treci.

3. Păstrează distanța față de alți călători

În lift, este vital să păstrezi distanța față de ceilalți călători, pentru a nu îi pune pe aceștia într-o situație inconfortabilă. Conform mai multor studii, modelul zarului ne poate ajuta să înțelegem mai bine comportamentul oamenilor în lift.

Mai precis, trebuie să ne ne poziționăm într-un lift într-un mod similar cu cel în care punctele de pe fiecare parte a zarului sunt aliniate, de la unul la șase. Totul pentru a nu îi deranja pe cei din jur și pentru a nu le invada spațiul intim.

4. Păstrează liniștea în timpul mersului

O altă regulă esențială este aceea de a păstra liniștea în timpul mersului cu liftul. Chiar dacă vorbeai la telefon înainte de a urca în ascensor, ideal este să păstrezi liniștea preț de câteva secunde, până cobori, pentru a nu îi deranja pe ceilalți. De asemenea, nu încerca să porți o discuție cu ceilalți călători, mai ales dacă observi că aceștia nu își doresc acest lucru.

Reguli de conduită pe scara rulantă

Dat faptul că de cele mai multe ori scările rulante sunt amplasate în locuri aglomerate, este important să respecți anumite reguli de conduită, pentru a a evita o situație neplăcută. Iată care sunt acestea:

  1. Staționează mereu pe partea dreaptă

De fiecare dată când utilizezi scara rulanta, staționează mereu pe partea dreaptă. În acest fel le permiți călătorilor din spatele tău să poată circula pe partea stângă.  

2. Păstrează distanța față de cei din fața ta

Pentru a nu îi incomoda pe cei care se află în fața ta, păstrează o distanță minimă. În plus, acest lucru este valabil și pentru siguranța ta. Din cauza faptului că te înghesui pe scările rulante și nu păstrezi distanța minimă, te poți dezechilibra și accidenta.

3. Nu coborî pe scara care urcă. Nu urca pe cea care coboară

Una dintre cele mai importante reguli de conduită pe scara rulantă este aceea de a respecta sensul de mers. Mai exact, nu utiliza scara rulantă care merge în sens invers (nu coborî pe scara care urcă și nu urca pe cea care coboară). Pe lângă faptul că îi deranjezi pe ceilalți călători, riști să te și accidentezi.

Pentru mulți dintre noi este mult mai comod să folosim liftul, ori scările rulante, în locul scărilor clasice. Însă, chiar dacă liftul și scările rulante sunt unele dintre cele mai sigure forme de transport, respectarea anumitor reguli de conduită sunt esențiale pentru siguranța pasagerilor. Așadar, nu încerca să intri în ascensor, dacă acesta este plin și nu îi deranja pe ceilalți călători în mersul călătoriei. De asemenea, în cazul scărilor rulante, respectă sensul de mers, pentru a nu te accidenta.

Odată ce vei ține cont de regulile prezentate mai sus, nu vei pune în pericol siguranța celorlalți, dar le vei arăta și respect.    

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » Reguli de conduită în ascensor și pe scările rulante