Antena Meniu Search
x

Regulile reproducerii, înfrânte de cercetătorii chinezi. Pui de șoareci concepuți doar de femele, fără mascul

Pui de șoareci făcuți cu două mame și niciun tată este cel mai nou experiment de succes al cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe.

Pui de șoareci făcuți cu două mame și niciun tată este cel mai nou experiment de succes al cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe.

Pentru a încălca regulile reproducerii, oamenii de știință precizează că au folosit ingineria genetică. Animalele bimaternale (din două mame) s-au născut sanatoase si chiar au făcut pui la rândul lor.

Totuși, nu s-a reușit același lucru și cu doi masuli. Puii de șoareci bipaternali s-au născut, dar toate exemplarele au murit în câteva zile de la naștere.

Motivul pentru care oamenii de știință au abordar un asemenea experiment ar fi că încearcă să răspundă la întrebările fundamentale despre motivul pentru care este necesar un bărbat și o femeie pentru reproducere.

Mamiferele, inclusiv oamenii, pot face copii numai prin reproducere sexuală. Este nevoie de un ovul de la mamă și un spermatozoid de la tată. Totuși, restul lumii naturale nu joacă prin aceleași reguli. Unii pești, reptile, amfibieni sau păsări se pot reproduce fără probleme și fără un partener.

Oamenii de știință numesc acest fenomen ca parthenogeneză sau "naștere virgină", în traducere populară.

Scopul cercetătorilor chinezi a fost acela de a stabili care dintre regulile de reproducere trebuie eliminate din ADN prin inginerie genetică, pentru a face șoareci din părinți de același sex. Aceasta ar explica de ce regulile acestea de reproducere sunt atât de importante și de ce ele sunt întipărite în ADN.

Cercetătorii au luat un ovul de la o femelă șoarece și un tip special de celulă, o celulă embrionară haploidă, de la alta. Ambele conțin doar jumătate din instrucțiunile genetice necesare, dar aducerea lor laolaltă nu a fost suficient.

Cercetatorii au trebuit sa utilizeze o tehnologie numita editare de genă, pentru a sterge trei seturi de instructiuni genetice din ADN, ca să le facă compatibile. Și a funcționat.

Abordarea cu doi tați a fost puțin mai complicată și a fost necesară o editare genetică mult mai amplă.

Potrivit cercetătorlilor, motivul pentru care omul trebuie să facă sex ca să se reproducă este că ADN-ul nostru, codul nostru genetic, se comportă diferit, în funcție de faptul dacă provine de la mamă sau tată. Fără o copie feminină și o copie de sex masculin, întreaga noastră dezvoltare, ca om, este oprită.

Cercetătorii explică mai departe că este vorba despre o imprimare genomică cu părți ale ADN-ului în spermă și părți ale ADN-ului în ovule obținând diferite "timbre", care modifică modul în care acestea funcționează.

Dr. Wei Li, care a condus experimentele, a declarat: "Această cercetare ne arată ce este posibil. Am vazut ca defectele la soarecii bimaternali pot fi eliminate si ca barierele bipaterale de reproducere la mamifere pot fi, de asemenea, traversate", spune cercetătorul.

Dr. Teresa Holm, de la Universitatea din Auckland, crede că există o șansă pe termen lung și la om.

"Cercetarea poate duce chiar la dezvoltarea unor căi pentru cuplurile de același sex pentru a reproduce copii sănătoși", spune ea. Dar ea subliniază că există "probleme semnificative de etică și siguranță care ar trebui să fie depășite".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Regulile reproducerii, înfrânte de cercetătorii chinezi. Pui de șoareci concepuți doar de femele, fără mascul