Antena Meniu Search
x

ISTORIA JO: Ediţia a doua a Olimpiadei de vară, din 1900, prima la care au participat femei şi prima la care România a fost prezentă. FOTO

A doua ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Paris, în Franța, în perioada 14 mai - 28 octombrie 1900. Parisul a fost ales de către Congresul CIO din 1897 să organizeze Olimpiada din 1900 pentru a sublinia meritele lui Pierre de Coubertin în reluarea întrecerilor olimpice.

A doua ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Paris, în Franța, în perioada 14 mai - 28 octombrie 1900. Parisul a fost ales de către Congresul CIO din 1897 să organizeze Olimpiada din 1900 pentru a sublinia meritele lui Pierre de Coubertin în reluarea întrecerilor olimpice.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La aceste jocuri olimpice au participat pentru prima dată femei.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La Jocurile Olimpice de la Paris au participat, în total, 997 de sportivi, din 24 de țări, dintre care 22 de femei și 975 de bărbați, care s-au întrecut în 95 de probe din 19 discipline sportive: atletism, canotaj, cricket, croquet, ciclism, scrimă, fotbal, golf, gimnastică, yachting, natație, pelote basc, polo, rugby, echitație, tenis, tir, tir cu arcul, tir cu coarda.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La atletism, americanii s-au impus în majoritatea probelor, iar Alvin Kraenzlein și Walter Tewksbury au devenit campioni la patru și, respectiv, două probe.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Charlotte Cooper (Anglia) a devenit prima femeie campioană olimpică (la tenis), englezii remarcându-se și la fotbal, canotaj, polo și tir cu arcul.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Gheorghe A. Plagino a fost primul sportiv care a reprezentat România la Jocurile Olimpice. Plagino s-a înscris în concursurile de tir, cu titlu individual, clasându-se pe locul al 13-lea din cei 51 de concurenți la proba de tir, cu 11 talere lovite din 20 posibile.

JOCURILE OLIMPICE 2016. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deținut de Franța, cu 26 de medalii de aur, 41 de argint, 34 de bronz, iar pe locul al doilea SUA, cu 19 medalii de aur, 14 de argint, 14 de bronz. Organizarea acestei ediții a ridicat numeroase probleme, una dintre ele fiind aceea de a convinge forurile sportive grecești să renunțe la pretenția ca întrecerile olimpice să se desfășoare numai pe teritoriul vechii Elade. De asemenea, Jocurile Olimpice aveau nevoie să fie susținute din punct de vedere financiar, astfel că la această ediție a apărut un parteneriat și anume includerea Jocurilor Olimpice în cadrul manifestărilor comerciale și de divertisment prilejuite de Expoziția Universală.

JOCURILE OLIMPICE 2016. În urma acestui parteneriat au rezultat o serie de neajunsuri și, contrar eforturilor membrilor CIO și măsurilor luate de Pierre de Coubertin pentru concentrarea întrecerilor atât ca spațiu, cât și ca timp de desfășurare, susținătorii financiari și-au impus punctul de vedere, iar competițiile olimpice au însoțit Expoziția pe toată durata acesteia. Astfel, scrima s-a desfășurat la Tuilleries, gimnastica la Vincennes, ciclismul în Parc des Princes, iar atletismul în Bois de Boulogne, nu o dată ciocanul aruncat de americanul John Flanagan agățându-se în copaci.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Nu au existat festivități de deschidere și de închidere. La sfârșitul Jocurilor, a fost greu de stabilit care dintre probe s-a desfășurat oficial și care a avut un caracter demonstrativ, iar evidența și centralizarea rezultatelor s-a putut întocmi numai după multe eforturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sport » ISTORIA JO: Ediţia a doua a Olimpiadei de vară, din 1900, prima la care au participat femei şi prima la care România a fost prezentă. FOTO