Antena Meniu Search
x

România, obligată să achite daune către doi studenți pakistanezi care ar fi fost expulzați ilegal

România a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg (Franța), un proces avut cu doi studenți pakistanezi care ar fi fost expulzați ilegal pe motiv că ar fi avut legături cu o grupare teroristă

de Redactia Observator

la 16.10.2020, 18:07

Studenții pakistanezi au fost expulzați la sfârșitul lui 2012
Studenții ar urma să încaseze daune de câte 10.000 de euro studenților pakistanezi - Hepta
  • Studenții pakistanezi au fost expulzați la sfârșitul lui 2012.
  • Pakistanezii erau studenți la o universitate din Sibiu.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Cazul datează încă din 2012, când Adeel Muhammad și Ramzan Muhammad, ambii studenți la Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu, ar fi fost expulzați la solicitarea Serviciului Român de Informații pe motiv că ar avea legături cu o grupare teroristă afiliată la Al Qaeda.

Conform Court House News, Adeel Muhammad ajunsese în România în 2009, iar Ramzan Muhammad ajunsese în România în 2012.

Reprezentanții Serviciului Român de Informații i-ar fi declarat pe cei doi indezirabili și ar fi solicitat expulzarea lor pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru securitatea națională.

Cei doi au fost audiați la Curtea de Apel București, pe 5 decembrie 2012, dar susțin că nu au primit informații detaliate despre acuzațiile care li se aduc, înainte ca magistrații să aprobe expulzarea lor.

Au contestat decizia, însă fără succes, astfel că în cele din urmă au fost expulzați.

Au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au susținut că, prin modul în care au gestionat cazul și au considerat să clasifice informațiile, autoritățile române le-au încălcat drepturile pe care le aveau.

Mai mult, cei doi studenți pakistanezi s-au plâns că autoritățile române au dat publicității un comunicat de presă în care au dezvăluit mai multe detalii despre ei, inclusiv numele în întregime și locul de rezidență.

De cealaltă parte, reprezentanții României au susținut că tocmai prin intermediul comunicatului respectiv le-au oferit celor doi detalii despre acuzațiile care li se aduc.

Magistrații de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu au luat în calcul varianta părții române susținând că "un comunicat de presă, chiar și unul emis de o autoritate publică, nu poate echivala cu accesul la informațiile adunate la dosar".

În cele din urmă, magistrații de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au dat câștig de cauză celor doi studenți pakistanezi care ar urma să încaseze, de la statul român, câte 10.000 de euro, daune, și 1.365 de euro, cheltuieli de judecată.

Între timp, Adeel Muhammad s-a întors în țara natală, Pakistan, în timp ce Ramzan Muhammad s-a stabilit în Emiratele Arabe Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » România, obligată să achite daune către doi studenți pakistanezi care ar fi fost expulzați ilegal