Antena Meniu Search
x

România are al treilea cel mai mic salariu din Europa. Cât câştigă muncitorii din Germania sau Luxemburg

România are al treilea cel mai mic salariu din Europa. Este concluzia unui studiu european pe anul 2018.

România are al treilea cel mai mic salariu din Europa
România are al treilea cel mai mic salariu din Europa

România are al treilea cel mai mic salariu din Europa. Este concluzia unui studiu european pe anul 2018.

Conform studiului, dintre cele 20 de state membre care au un salariu minim stabilit la nivel național, Romania are al treilea cel mai mic salariu brut pe economie (416 EUR), după Bulgaria (261 EUR) și Lituania (400 EUR).

În anul 2017, România avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 EUR), după Bulgaria.

Această schimbare de poziție se datorează însă creșterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului în sarcina angajatului.

Acest lucru este evidențiat și de faptul că, din punct de vedere al sumelor nete, pentru 2018, România are al doilea cel mai mic salariu net (243 EUR), după vecina sa Bulgaria (202 EUR).

În mod surprinzător, țările care au un nivel scăzut al salariului minim (inclusiv România) au cote efective de impozitare mari (peste 40%) pe când țările cu un nivel ridicat al salariului minim (ca Luxemburg, Irlanda sau Marea Britanie) au cote efective de impozitare sub 30%.

La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se înregistrează în Luxemburg (1.999 EUR), Irlanda (1.834 EUR) și Germania (1.818 EUR).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » România are al treilea cel mai mic salariu din Europa. Cât câştigă muncitorii din Germania sau Luxemburg