Antena Meniu Search
x

România și Polonia sunt tigrii Europei de Est. Ce-i așteaptă pe români

România și Polonia sunt considerate ca fiind cele mai atractive țări pentru investiții din Europa de Est.

România și Polonia sunt considerate ca fiind cele mai atractive țări pentru investiții din Europa de Est.

Previziunile economice pentru Europa Centrală și de Est sunt, în general, foarte optimiste, iar atunci când specialiștii se referă la țările ce tind să devină vedete economice pe plan european, două țări atrag tot mai mult atenția investitorilor: România și Polonia, conform nineoclock.ro.

Țările din Europa Centrală și de Est înregistrează, constant, cea mai mare creștere economică de pe bătrânul continent.

Cu cât a crescut PIB-ul României

Cu o creștere a PIB de 4,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere economică în ritm anual din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, România a înregistrat a doua mare creștere economică din UE, 1,6%, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Slovacia, 1,7%.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul acestei luni de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.

România și Polonia sunt tigrii Europei de Est

Cifrele nu ar trebui să ne surprindă. Încă de la începutul anului 2014, în clasamentul Escape elaborat de PricewaterhouseCoopers, Polonia și România erau considerate ca fiind „stelele în ascensiune” ale economiei mondiale. Conform previziunilor Băncii Mondiale, economiile celor două țări vor crește în următorii ani cu o medie anuală de 3%, cifrele fiind srpijinite și de absorbția fondurilor europene.

România și Polonia sunt cele mai mari state din Europa de Est, atât în privința suprafeței, cât și a populației și a produsului intern brut. În total, România și Polonia au o populație de aproape 58 de milioane de locuitori, cu doar câteva milioane mai puțini decât Italia (60,8 milioane), Marea Britanie (64,8 milioane) sau Franța (66,4 milioane). În plus, din bugetul european pentru 2014-2020, Polonia ar putea primi 101,5 miliarde de euro, iar România, 42,8 miliarde de euro.

Oportunități pentru România

Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development și cel mai mare proprietar român de birouri din țara noastră consideră că investitorii instituţionali vor fi interesați de România și vor influența dezvoltarea țării noastre după modelul Poloniei, ca urmare a succesului înregistrat în țara vecină, conform economica.net.

Polonia și România sunt două state stabile. Cu o inflație scăzută, cu o datorie publică mică (în România este de doar 38% din PIB) și cu o rată de schimb foarte stabilă, cele două țări oferă semnale pozitive investitorilor străini.

România este tot mai apreciată de antreprenorii polonezi ca piață de desfacere. Astfel, țara noastră poate deveni și unul dintre locurile preferate de investire a capitalului polonez.

Mai mult decât atât, România ar putea avea acceași dezvoltare ca a Poloniei, iar multe companii multinaționale își vor reloca afacerile în țara noastră.

Foto: shutterstock.com/omihai

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » România și Polonia sunt tigrii Europei de Est. Ce-i așteaptă pe români