Antena Meniu Search
x

Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european. Comisia juridică din Parlamentul European a decis luni că Rovana Plumb şi Laszlo Torcsanyi nu sunt potriviţi pentru posturile de comisari europeni.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 30.09.2019, 13:03

Rovana Plumb, comisar european
Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european - hepta

Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european. Comisia juridică din Parlamentul European a decis luni că Rovana Plumb şi Laszlo Torcsanyi nu sunt potriviţi pentru posturile de comisari europeni.

"Decizia finală a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb şi candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi, nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.", anunţă europarlamentarul Siegfried Mureşan.

JURI va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

"Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD şi al Vioricăi Dăncilă.", conchide Mureşan.

Preşedintele JURI, Lucy Nethsingha (grupul Renew Europe), îi va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului european, David Sassoli, în care va prezenta poziţia acestei comisii faţă de candidaţii Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Comisia JURI recomandase joi ca procedura de validare să fie suspendată în cazul Rovanei Plumb şi al comisarului-desemnat pentru vecinătate şi politică de extindere, Laszlo Trocsanyi. În privinţa Rovanei Plumb, membrii JURI au considerat că există un conflict de interese din cauza unui împrumut pe care aceasta l-a contractat şi a lipsei de claritate privind modul în care îl va plăti fără a compromite funcţia pentru care a fost propusă.

JURI poate suspenda audierile în comisiile specializate ale Parlamentului European în cazul comisarilor desemnaţi dacă există conflicte de interese după o evaluare a declaraţiilor de avere ale acestora.

Rovana Plumb a fost desemnată comisar european pentru transporturi în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, iar audierea sa în comisiile europarlamentare Transport şi Turism (TRAN) şi Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) era prevăzută pentru 2 octombrie, de la ora locală 09:00 (07:00 GMT). 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european