Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: Trecem la stare de alertă maximă

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a convocat pentru luni dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi şedinţă de Guvern, pentru instituirea Stării de Alertă, prin HG.

de Redactia Observator

la 18.05.2020, 09:09

Ludovic Orban poartă mască de protecţie la masă
Premierul Ludovic Orban la o şedinţă privind declararea Stării de Alertă, 14 mai 2020 - Profimedia Images
  • Starea de Alertă va fi în vigoare 30 de zile.
  • Orban: terasele rămân închise.

Actualizare 18 mai, ora 8:50 - Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la începutul şedinţei de Guvern, că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern instituită deja prin hotărârea Comitetului Naţional pentru situaţii de Urgenţă se continuă starea de alertă, trecându-se la starea de alertă maximă.

Premierul a precizat că amenzile reprezintă ”un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă”.

”Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie”, a afirmat Orban.

------

"Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim Starea de Alertă odată cu intrarea în vigoare a legii", a spus premierul.

Anunţul a fost făcut duminică seară, la finalul unei şedinţe care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

„Hotărârea de Guvern evident va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, și, odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, practic rămânem în Stare de Alertă, o Stare de Alertă în care de data asta avem la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a mai spus Ludovic Orban.

Prim-Ministrul a vorbit şi despre procedura legală de instituire a Stării de Alertă.

„În conformitate cu prevederile legale, starea de alertă se decide prin Hotărâre de Guvern, cu fundamentare, privind riscurile, necesitatea, și dacă este valabilă pentru mai mult de jumătate din țară trebuie să fie aprobată de către Parlament”, a explicat Orban.

De asemenea, Premierul a mai declarat că de marţi, instituţiile implicate vor fi pe teren pentru a se asigura de respectarea legii, dar a precizat că amenzile ar putea fi date încă de luni.

"Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii", a transmis Ludovic Orban.

În declaraţia de presă, el a făcut şi referire la terase, precizând că nu vor fi deschise.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, posibilitatea de a menține închise terasele și le vom menține închise”, a afirmat Orban.

Conform Premierului, Starea de Alertă, instituită prin Hotărâre de Guvern, va fi în vigoare 30 de zile, începând de luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban: Trecem la stare de alertă maximă