Antena Meniu Search
x

Șpalierii pentru vița de vie - cum se realizează instalarea lor

Șpalierii reprezinta modalitatea de susținere a viței de vie, mai exact, ajutorul care ii permite viței să crească și să se dezvolte armonios. Se instalează încă din al doilea an al producției de viță de vie, la începutul primăverii sau toamna.

- emenatwork.ro

Șpalierii reprezinta modalitatea de susținere a viței de vie, mai exact, ajutorul care ii permite viței să crească și să se dezvolte armonios. Se instalează încă din al doilea an al producției de viță de vie, la începutul primăverii sau toamna și sunt absolut necesari mai ales dacă producția are un volum mai mare și îți dorești să crească într-un mod optim.

Sunt din mai multe materiale, însă cei mai folosiți sunt șpalierii metalici, care se realizează din tablă zincată la cald. Datorită faptului că oferă elasticitate, șpalierii de vie de la Emenatwork oferă rezistență, având o durată de viață de până la 30 de ani. Șpalierii din metal sunt recomandați și datorită faptului că sunt sunt mai ușor de montat și ajută la creearea unui sistem de legătură mult mai sigur față de alte materiale.

Cum se realizează instalarea șpalierilor de vie

Fruntașii așa cum mai sunt denumiți șpalierii de capăt, se instalează la capătul fiecărui rând, iar aranjarea lor trebuie să fie înclinată, dar și perfect consolidată cu ancore. Se mai găsesc instalați și vertical, iar atunci sunt sprijiniți cu contraforte. Instalați între fruntași sunt bulamacii, care poartă denumirea de mijlocași și se regăsesc pe linia rândului, la o distanță aproximativă între ei de 10 cm.

Șpalierii au nevoie de sârmă, iar pentru acest model se folosește sârma zincată sau galvanizată, o altă denumire comercială pe care o întâlnim frecvent. Acest model de sârmă nu ruginește și nu afectează vița de vie, tocmai din acest motiv este cea mai bună soluție.

Cultura clasică de viță de vie are nevoie pe șpalier de 3 sau 4 rânduri de sârmă. Fiecare rând de sârmă poate fi dublat deoarece se fixează pe același nivel, în jurul ambelor părți ale bulamacilor. Sârma trebuie să respecte o anumită distanță și anume, să fie egală cu grosimea bulamacului, aproximativ 8-10 cm. Rolul șpalierilor cu sârmă dublă este acela de a manevra lăstarii mai ușor pe timpul verii deoarece aceștia se sprijină de sârme. Acest model de șpalieri cu sârmă dublă este recomandat să aibă o distanță între sârme de aproximativ 40 de cm.

După ce este totul pregătit pentru instalarea șpalierilor, încep lucrările de executare a gropilor, care trebuie să aibă o anumită distanță între ele, ulterior să se planteze bulamacii în gropile gata făcute. După acest pas se plantează ancorele pentru primii bulamaci, respectiv fruntașii, iar ulterior se fixează și se întind sârmele.

Pentru a te asigura că se dezvoltă armonios vița de vie, șpalierii sunt ajutorul absolut necesar. Fiind o plantă cătărătoare, vița are nevoie de o dirijare corectă, care să susțină o creștere normală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Șpalierii pentru vița de vie - cum se realizează instalarea lor