Antena Meniu Search
x

Surse: Klaus Iohannis i-a certat pe liderii PNL cu scoruri slabe în teritoriu. Mesajul lui Ludovic Orban

Klaus Iohannis și liderii PNL au avut o întâlnire, marți, de la ora 17:00, în care au discutat despre variante de alianțe pentru noul guvern.

de Larisa Bernaschi

la 08.12.2020, 21:29

Klaus Iohannis și liderii PNL caută soluții pentru un nou guvern
Klaus Iohannis și Ludovic Orban, la evenimentul de lansare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică - Inquam Photos / George Călin
  • Noul guvern ar putea fi format din PNL, USR-PLUS și UDMR.

Potrivit surselor Observator, președintele Klaus Iohannis i-a certat pe liderii liberali care au obținut scoruri slabe la alegerile parlamentare, în teritoriu, și le-a cerut să găsească soluții pentru un guvern până de Crăciun.

De asemenea, au convenit ca în viitorul guvern ministerele să fie împărțite pe algoritm, în funcție de procente.

Urmează să înceapă acum negocierile pentru guvern şi pentru o alianţă în parlament între PNL, USR-PLUS, UDMR şi minorităţi. Din calculele PNL, această alianţă ar urmă să aibă 244 de deputaţi şi senatori.

Ludovic Orban, reacție după întâlnirea cu Klaus Iohannis

Ludovic Orban a declarat marţi seara, după întâlnirea liderilor PNL cu preşedintele Klaus Iohannis, că discuţiile au vizat o analiză a alegerilor parlamentare, precum şi strategia pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea constituirii cât mai rapide a unui nou Guvern. El a adăugat că nu au fost abordate nume de posibil premier şi nici despre o împărţire a ministerelor în viitorul Executiv. „Nu am auzit de acest zvon”, a mai spus Orban, întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că Dacian Cioloş şi-ar putea dori să fie ministru al Apărării.

Am discutat despre o analiză a alegerilor şi pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi constituirea cât mai rapidă a unui Guvern”, a declarat Ludovic Orban, la sediul PNL, potrivit News.ro.

Chestionat despre faptul că UDMR nu ar prea vrea ca premierul să fie un cadru militar, ceea ce este Nicolae Ciucă care ar putea fi o variantă de premier deplin, liderul PNL a răspuns: „Îşi dă cu părerea fără să fi luat noi încă o decizie de propunere a unui premier”.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă este o variantă de prim-ministru, Orban a replicat: „Când se va lua o decizie instituţională în PNL, în forurile statutare, o vom prezenta”.

Chestionat dacă preşedintele Iohannis i-a transmis că preferă pe cineva anume premier, liderul liberalilor a spus: „Nu am discutat acest aspect, dar el este în dezbatere”.

Orban a adăugat că nu a fost nicio discuţie despre ministere la întâlnirea cu şeful statului.

Nu a existat această discuţie. V-am spus a fost o discuţie legată de strategia de formare a unei majorităţi parlamentare şi de constituire cât mai rapidă a unui Guvern”.

Întrebat dacă a vorbit în aceste zile cu USR-PLUS şi cu UDMR referitor la împărţirea ministerelor, fostul prim-ministru a răspuns: „Avem negocieri cât de repede posibil. Nu am discutat (întrebat ce ministere şi-ar dori USR şi UDMR – n.r.). Cel mai important lucru e programul de guvernare pentru că el este baza acţiunii comune, mai ales că va fi vorba de un guvern de coaliţie, programul de guvernare va fi baza acţiunii comune a Guvernului susţinut de partidele din coaliţie”.

Pe cine ar putea propune PNL premier

Liberalii trebuie să meargă şi cu o propunere de premier la Cotroceni. Printre numele vehiculate se numără cel al lui Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, Siegfried Mureşan, Ilie Bolojan, Eduard Hellvig sau Virgil Popescu.

Potrivit surselor Observator însă, Ilie Bolojan nu şi-ar dori acest post.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Surse: Klaus Iohannis i-a certat pe liderii PNL cu scoruri slabe în teritoriu. Mesajul lui Ludovic Orban