Antena Meniu Search
x

Suspiciune de coronavirus la Bacău. Român venit din China de 8 zile, ajuns de urgenţă la spital

Suspiciune de coronavirus la Bacău. Un român venit din China de 8 zile a ajuns de urgenţă la spital cu simptome de gripă. Alertă la Bacău, unde există o suspiciune de coronavirus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean. 

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 27.01.2020, 23:00

Coronavirus în România
Suspiciune de coronavirus la Bacău. Român venit din China de 8 zile, ajuns de urgenţă la spital - Twitter

Suspiciune de coronavirus la Bacău. Un român venit din China de 8 zile a ajuns de urgenţă la spital cu simptome de gripă. Alertă la Bacău, unde există o suspiciune de coronavirus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean. 

UPDATE: Medicii de la Matei Balş au infirmat diagnosticul de coronavirus.

UPDATE: Testul de gripă efectuat pacientului a ieşit negativ, însă tânărul va fi transferat la Institutul Matei Balș pentru investigaţii amănunţite, informează DSP Bacău şi managerul Spitalului Judeţean Bacău, Adrian Popa.

În urmă cu câteva ore, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău s-a prezentat o persoană care acuza simptome specifice gripei. A trezit însă suspiciuni faptul că, așa cum a declarat, în urmă cu opt zile tocmai venise din China.

S-au luat imediat măsurile specifice, s-au prelevat probe și s-au trimis la Institutul Matei Balș și se așteaptă rezultatele.

„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, pentru Deşteptarea.

În România nu există teste pentru coronavirus

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni, că în minivacanţă s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clare să stea acasă. De asemenea, în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu coronavirus apărute în China, Streinu-Cercel a precizat că populaţia nu trebuie să caute teste rapide pentru coronavirus, întrucât acestea nu există, dând asigurări că, în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.

Streinu-Cercel s-a referit şi la îmbolnăvirile cu coronavirus, afirmând că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme uşoare şi medii, iar în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.

În plus, acesta a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirusului nou, întrucât acestea nu există.

”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronavirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%.

Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii.

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente. 

Coronavirus a ucis 80 de oameni în China

Numărul victimelor epidemiei de pneumonie virală din China a crescut la 80 iar 2.744 de cazuri au fost confirmate în ţară, în timp ce Franţa şi Statele Unite se pregătesc de evacuarea cetăţenilor lor din zona de carantină, informează AFP.

Alte 24 de persoane care au murit au fost înregistrate în provincia Hubel, epicentrul zonei contagioase, dar niciun alt deces nu a fost confirmat în afara acestei regiuni, a anunţat luni guvernul central. 

"Capacitatea de propagare a virusului a devenit mai puternică", au declarat medici chinezi, chiar dacă nu se dovedeşte "la fel de puternic ca SARS", un coronavirus care a provocat moartea a sute de persoane la începutul anilor 2000. 

Situaţia este "gravă", a recunoscut sâmbătă seară preşedintele XI Jinping, avertizând că epidemia apărută în decembrie la Wuhan în centrul ţării "se accelerează". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Suspiciune de coronavirus la Bacău. Român venit din China de 8 zile, ajuns de urgenţă la spital