Antena Meniu Search
x

TEORIA CONSPIRAŢIEI: Care a fost de fapt magnitudinea cutremurului din Italia

Cutremurul din Italia a provocat până acum moartea a 278 de oameni, daune materiale de miliarde de euro, suferinţă şi durere de nedescris, însă a dat naştere şi unor teorii ale conspiraţiei.

Cutremurul din Italia a provocat până acum moartea a 278 de oameni, daune materiale de miliarde de euro, suferinţă şi durere de nedescris, însă a dat naştere şi unor teorii ale conspiraţiei.

Mai mulţi italieni au scris pe diverse reţele de socializare că autorităţile din Italia au falsificat magnitudinea cutremurului produs, miercuri, în centrul ţării, pentru a nu fi obligate să achite despăgubiri pentru daunele produse de seismul devastator.

"Mi-am dat seama de o situaţie. În timp ce mă uitam la televizor, am văzut pe un post francez de televiziune că scrie "Cutremur 6.2". Atunci nu am realizat, dar ulterior am constatat că toată presa străină scrie că seismul a avut 6.2 grade pe scara Richter. În tot acest timp, presa italiană şi Institutul de Geofizică vorbesc de o magnitudine de 6.0. În schimb, site-ul Institutului european de Geofizică scrie 6.2. E păcat să vorbeşti cu păcat, dar m-am uitat şi la legea adoptată de Monti pentru cutremurul din Emilia. Dacă un cutremur are magnitudinea mai mare de 6,1, atunci statul plăteşte daunele, dar în caz contrar, nu... Trageţi voi concluziile!", scrie pe contul său de Facebook Daniele Atzeni, mesajul fiind distribuit pe reţelele de socializare şi preluat şi de presă.

Un alt mesaj postat pe Twitter sună astfel: “În afara ţării se vorbeşte de o magnitudine de 6,2. Potrivit legii Monti, dacă un seism nu trece de 6,1 statul nu plăteşte despăgubiri”.

Cutremurul de miercuri a avut, potrivit institutului american USGS, magnitudinea de moment 6,2 şi s-a produs la o adâncime de circa 10 kilometri. Pe de altă parte, autorităţile italiene susţin că seismul a avut magnitudinea 6 şi s-a produs la numai patru kilometri adâncime.

Plecând de la această diferenţă, în media italiană au apărut ipoteze potrivit cărora Institutul Naţional de Geofizică, la cererea autorităţilor, a falsificat magnitudinea seismului iniţial, pentru ca statul să nu fie obligat să plătească despăgubiri, aşa cum prevede o lege adoptată în 2012.

Cotidianul La Stampa scrie că cei care cred în această teorie a conspiraţiei îşi bazează speculaţiile pe o lege adoptată în 2012, în contextul cutremurului din L'Aquila.

“Zvonurile care circulă pe Internet se bazează pe decretul 59 adoptat pe 15 mai 2012, prin care guvernul condus atunci de Monti a reorganizat Protecţia Civilă. Articolul 2 din decret stipula: "Pentru a permite începerea unei scheme de asigurare pentru acoperirea riscurilor legate de catastrofe naturale" exclude "intervenţia statului, chiar şi parţial, pentru pagubele produse clădirilor”. La momentul respectiv, presa a scris că statul nu va mai plăti despăgubiri în cazul producerii de cutremure. Însă, adevărul este că temutul articol 2 a fost anulat prin legea numărul 100 din 12 iulie 2012”, explică La Stampa.

Un alt aspect sesizat de publicaţia italiană se referă la faptul că magnitudinea ar sta la baza plăţii despăgubirilor, când de fapt acestea sunt calculate în funcţie de intensitatea seismului, care sunt două valori total diferite.

Institutul Naţional de Geofizică din Italia a explicat că magnitudinea cutremurului este dată în Italia la 6.0 şi în exterior la 6.2 deoarece aceasta este calculată şi detectată în feluri diferite de la staţie la staţie.

Bilanţul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 278 de morţi şi aproape 400 de răniţi, a anunţat Protecţia Civilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » TEORIA CONSPIRAŢIEI: Care a fost de fapt magnitudinea cutremurului din Italia