Antena Meniu Search
x

Tot ce trebuie să știi dacă ești șofer începător

A învăța să conduci este o experiență complicată și uneori confuză. Fii pregătit să fii acaparat de o mulțime de informații: de la cum pornești mașina până la semnele de circulație la care trebuie să fii atent.

de Redactia Observator

la 05.02.2020, 17:48

Tot ce trebuie să știi dacă ești șofer începător - Shutterstock

A învăța să conduci este o experiență complicată și uneori confuză. Fii pregătit să fii acaparat de o mulțime de informații: de la cum pornești mașina până la semnele de circulație la care trebuie să fii atent.

Obținerea permisului de conducere nu înseamnă sfârșitul procesului de învățare. Ca șofer, fiecare zi pe șosele reprezintă o lecție. În cazul conducerii unui autovehicul se aplică zicala „practica te face mai bun“.

Odată ce ai intrat în rândul milioanelor de șoferi din întreaga lume, trăiești un amalgam de stări. Te simți, așadar, încântat, emoționat, nervos și speriat. Aceste stări sunt normale, iar ele vor trece odată ce dobândești mai multă experiență.

Prima mașină pe care o conduci, fără un instructor în dreapta ta, va fi diferită de cea pe care ai învățat. De aceea, este important să îți acorzi timp pentru a te familiariza cu noul autovehicul. Înainte de a pleca la drum, asigură-te că te simți confortabil la volan. De asemenea, dacă doar ce ai obținut permisul de conducere, este indicat să te uiți pe oferte de masini second hand. Până îți găsești ritmul și înveți cum să conduci corect, e mai bine să experimentezi pe o mașină la mâna a doua.

Atunci când te afli la volan trebuie să îți cunoști limitele și să fii foarte atent la ceilalți participanți la trafic. Chiar dacă ai observat că prietenii tăi cu mai multă experiență își asumă anumite riscuri – de exemplu, accelerează la culoarea galbenă în loc să încetinească –, aceste comportamente trebuie evitate atunci când ești începător, pentru că pot fi periculoase.

De asemenea, înainte de a face un drum lung, asigură-te că te simți confortabil la volan pe distanțe scurte (de acasă până la serviciu). Totodată, încearcă să conduci o lungă perioadă în timpul zilei, înainte să te aventurezi la drum pe timp de noapte, când vizibilitatea redusă face ca șofatul să fie mai dificil.

În plus, ca șofer începător, este important să eviți distragerile de orice fel.  De aceea, pentru început, este mai bine să nu conduci în compania prietenilor. Pasagerii pot reprezenta o sursă de distragere a atenției chiar și pentru șoferii profesioniști. Odată ce vei căpăta mai multă experiență, călătoriile cu prietenii nu vor mai fi la fel de stresante. Alți factori care îți pot distrage atenția sunt telefonul mobil, consumul alimentelor și muzica ascultată la volum ridicat. Studiile au arătat că a vorbi la telefonul mobil utilizând căștile reprezintă, de asemenea, o sursă de distragere a atenției. 

Când ești la volan, o atenție deosebită trebuie să o acorzi și vremii. Conducerea autovehiculului în timpul unor furtuni sau ploi abundente este mai dificilă și poate fi un factor de stres pentru șoferii începători. În primul rând, trebuie să nu pierzi din vedere faptul că timpii de frânare sunt mai mici când carosabilul este umed. De aceea, pentru a evita coliziunea cu vehiculul din față, frânează din timp pentru a fi sigur că mașina se oprește la o distanță adecvată de cea din față.

Atunci când ești la volan, nu ești singura persoană de care să fii responsabilă. Trebuie să fii atent și la ceilalți conducători auto, la bicicliști și la pietoni. Prezența lor pe șosele te obligă să le acorzi o atenție deosebită, indiferent dacă ei respectă sau nu regulile de circulație.

Indiferent cât de experimentat este un șofer, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă atunci când conduce este să fie foarte atent la trafic. 

Sursă foto: Snapic_PhotoProduction/ Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Tot ce trebuie să știi dacă ești șofer începător