Antena Meniu Search
x

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: "Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare"

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a atras atenția, într-o postare pe Facebook, că au început să apară primele cazuri de arsuri solare, în plin sezon estival. Expunerea prelungită la soare, cu prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate pot lăsa victimele cu sechele de ordin estetic.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 02.08.2020, 18:20

Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: "Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare"
Arsurile solare pot lăsa victimele cu cicatrici - Profimedia Images | imagine ilustrativă
  • Apa amplifică efectul radiațiilor solare
  • Ciuhodaru precizează că senzaţia de confort termic nu protejează de arsuri

"Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare", a avertizat Ciuhodaru, care a făcut și un mic ghid pentru o bronzare fără riscuri.

"1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Verificaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic", a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: "Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare"