Antena Meniu Search
x

UN AN DE LA COLECTIV. ANCHETA GSP - Începutul sfârşitului pentru firma care şi-a bătut joc de pacienţii din spitalele din România (II)

UN AN DE LA COLECTIV. În aprilie 2016, la cinci luni după incendiul din Colectiv şi la trei luni după ce Gazeta Sporturilor a scris despre infecțiile nosocomiale care i-au ucis pe o bună parte dintre cei internați în spitale, Gazeta Sporturilor a publicat o serie de articole care au provocat o undă de şoc în societatea românească, la fel cum s-a întâmplat după tragedia din octombrie 2015.

UN AN DE LA COLECTIV. În aprilie 2016, la cinci luni după incendiul din Colectiv şi la trei luni după ce Gazeta Sporturilor a scris despre infecțiile nosocomiale care i-au ucis pe o bună parte dintre cei internați în spitale, Gazeta Sporturilor a publicat o serie de articole care au provocat o undă de şoc în societatea românească, la fel cum s-a întâmplat după tragedia din octombrie 2015.

3 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. După ce a dezvăluit cum erau diluaţi dezinfectanţii distribuiţi în spitalele din România de către firma Hexi Pharma, GSP dezvăluie apoi de ce au fost diluate acele substanţe.

UN AN DE LA COLECTIV. Potrivit anchetei jurnaliştilor de la GSP, Hexi Pharma cumpăra materia primă printr-o firmă offshore, controlată de Dan Alexandru Condrea, cu un preț și de 7 ori mai mare decât cel de piață.

UN AN DE LA COLECTIV. Este vorba despre firma C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd. „CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deține mai multe companii off-shore. Banii din off-shore îi alimentau, mai departe, pe șefii spitalelor, dar și pe unii medici”, spunea unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.

UN AN DE LA COLECTIV. Din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar și în dosarul Petrom Service!

4 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. În urma scandalului declanşat de dezvăluirile făcute de Gazeta Sporturilor, ministrul Sănătăţii de la acea oră, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la sută sunt neconforme, restul fiind conforme.

UN AN DE LA COLECTIV. "Sunt 3.526 de probe recoltate, dintre acestea un număr de sub cinci procente au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarele Direcţiiilor de Sănătate Publică şi în laboratoare private cu care unităţile sunt în contract", a precizat atunci Achimaş-Cadariu.

UN AN DE LA COLECTIV. Ministrul Sănătăţii a explicat în ce au constat testele de sanitaţie: "Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor”.

Ministrul a susţinut că, în peste 95 la sută dintre situaţii, testele au fost conforme. "Sigur că ne punem problema acolo unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanţe, până la clarificarea situaţiei", a adăugat ministrul.

UN AN DE LA COLECTIV. În aceeaşi zi, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţă că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.

5 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. GSP dezvăluie pe 5 mai cum l-a mințit spitalul ”Floreasca” pe premierul Dacian Cioloș că a făcut 67 de operații cu victimele de la Colectiv, când de fapt nu a făcut nici una!

UN AN DE LA COLECTIV. Primul ministru a trimis Corpul de control ca să ancheteze de ce Unitatea Modernă de Arși de la „Floreasca” nu era funcțională în perioada catastrofei de la „Colectiv”, asta în condițiile în care fusese concepută tocmai pentru “accidente colective cu mari arși”. Statul român a plătit 8,5 milioane de euro pentru această unitate, dorită la „Floreasca” de reputatul medic Ion Lascăr.

UN AN DE LA COLECTIV. "Unitatea s-a deschis și s-au făcut 78 de operații, dintre care 67 cu victime de la Colectiv au fost făcute în Unitatea Modernă de Arși”, a răspuns spitalul, în scris, către Corpul de control al lui Dacian Cioloș.

UN AN DE LA COLECTIV. Însă, adevărul era altul. Întrebat în timpul conferinţei de presă organizată împreună cu ministrul Sănătăţii dacă au fost făcute operații la Unitatea de Arși de la „Floreasca”, șeful Corpului de control de la MS a recunoscut, la insistenţele jurnaliştilor, că “nu au fost făcute operații”.

UN AN DE LA COLECTIV. În aceeaşi zi, premierul Dacian Cioloş a trimis Corpul de Control la Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

6 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista cu 50 de unităţi sanitare unde au fost găsite nereguli în urma testelor care au vizat eficacitatea dezinfectanţilor Hexi Pharma, printre acestea fiind unităţi din Bucureşti şi 22 de judeţe.

UN AN DE LA COLECTIV. Pe listă se regăsesc nouă unităţi sanitare din capitală: Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan.

UN AN DE LA COLECTIV. La patru din cele nouă spitale au fost tratate victime din Colectiv, iar 15 din cei 64 de tineri morţi în urma tragediei din clubul Colectiv au trecut prin cele patru unităţi medicale - Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Sf. Pantelimon şi Spitalul Sf. Ioan.

Lista pacienţilor trataţi în aceste spitale este următoarea:

SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ FLOREASCA

- Radu Eduard Sienerth este cea de a 64-a victimă care şi-a pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, student la ASE, a murit în 14 martie la Floreasca.

- Cristian Mitroi, în vârstă de 30 de ani, artist grafic, a murit în 21 decembrie la un spital din Marea Britanie, unde fusese transferat de la Spitalul Floreasca.

- Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity (33 de ani), a murit în 12 noiembrie, pe aeroportul din Paris, în timp ce era transportat cu o aeronavă a MAI la un spital din capitala Franţei, după ce fusese spitalizat la Floreasca.

- Alexandra Rădulescu, de 26 de ani, care lucra ca barmaniţă în clubul Colectiv din Bucureşti, a murit în 8 noiembrie, la Spitalul Floreasca.

Tot la Spitalul Floreasca a murit, în 8 noiembrie, şi Ayberk Manci, cetăţean turc, care era student la Facultatea de Studii Economice a Universităţii din Izmir şi se afla în România prin programul universitar Erasumus.

- Elena Toader a murit în 7 noiembrie, la Spitalul Floreasca. Avea 30 de ani, era din Bacău şi lucra ca fotograf la un studio de evenimente.

- Adrian Popa a murit tot în 7 noiembrie, la Spitalul Floreasca. Avea 29 de ani şi lucra la Oracle, companie care a pierdut mai mulţi angajaţi în urma tragediei din Colectiv.

SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENŢĂ

- Alexandru Hogea, de 19 ani, student la Facultata de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, a murit în 22 noiembrie, într-un spital din Viena, unde fusese transferat de la Spitalul Universitar.

- Vlăduţ Roberto Andy, de 19 ani, a murit în 11 noiembrie la un spital din Chelmsford, Marea Britanie, unde fusese transferat de la Spitalul Universitar.

- Tudor Golu a murit în 10 noiembrie într-un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde fusese transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Tudor Golu avea 28 de ani şi era chitaristul formaţiei Axial Lead, artist grafic, animator 2D şi 3D şi cel care a făcut videoclipul melodiei "The day we die", al trupei Goodgye to Gravity.

- Ionuţ Maior, de 27 de ani, a murit în 7 noiembrie la Spitalul Universitar de Urgenţă. Era basist al trupei Bruma şi se afla la concertul trupei Goodbye to Gravity împreună cu soţia sa. Tânărul suferise arsuri grave după ce, în urma incendiului, s-a aruncat peste soţia sa pentru a o salva.

SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ SF. IOAN

- Alexandru Mihai Iancu, care avea 22 de ani, a murit în 21 noiembrie la Spitalul "Sfântul Ioan".

- Andreea Ştefan, de 28 de ani, a murit în 20 noiembrie la o clinică din Germania, unde fusese de la Spitalul "Sfântul Ioan".

- Ioana Victoria Geambaşu a murit în 16 noiembrie la Spitalul Sfântul Ioan. Tânăra avea 18 ani, luase bacalaureatul cu media 9.51, era olimpică la matematică şi dorea să devină arhitect.

SPITALUL DE URGENŢĂ SF. PANTELIMON

- Andreea Chiriac avea 28 de ani şi a murit în 3 noiembrie la Spitalul Sfântul Pantelimon.

6 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. 6 mai 2016 este ziua în care au loc primele manifestări de stradă legate de dezvăluirile privind dezinfectaţii diluaţi.

UN AN DE LA COLECTIV. Nemulţumiţi de reacţia autorităţilor în acest caz, aproximativ 200 de oameni s-au adunat în seara zilei de 6 mai în Piaţa Universităţii din Capitală, unii dintre protestatari purtând măşti chirurgicale pe care scrie "Tăcerea ucide" sau afişe cu mesajul "Ne-aţi diluat sănătatea".

UN AN DE LA COLECTIV. Ulterior, la protest s-au alăturat mii de oameni, care au scandat “Demisia”, “Corupţia ucide” şi “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

UN AN DE LA COLECTIV. Manifestanţii au scandat şi "Anchetaţi, nu diluaţi”, "Anchetaţi şi dezinfectaţi”, "Veniţi cu toţii şi strigaţi tare că sănătatea nu e de vânzare”, "Spitale curate şi dezinfectate”, "Colectiv”, "Criminalii fără minte bagă vii în morminte”, "Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi” şi "Viruşi ca în Parlament nu găseşti nici pe Torrent”.

UN AN DE LA COLECTIV. Oamenii au cerut o anchetă obiectivă privind dezinfectanţii din spitalele şi contractele încheiate cu societatea lui Dan Condrea, Hexi Pharma, dar şi tragerea la răspundere a Ministerului Sănătăţii.

UN AN DE LA COLECTIV. “Să îi întrebăm pe premierul Cioloş şi pe preşedintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei”, se arăta într-un mesaj postat pe Facebook.

8 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. În urma dezvălurilor din scandalul Hexi Pharma, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

UN AN DE LA COLECTIV. “În această dimineaţă am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, după ce, în prealabil, anunţase că va fi întocmită o comisie. Au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să înaintez demisia”, a declarat Patriciu Achimaş Cadariu.

UN AN DE LA COLECTIV. Ministrul demisionar al Sănătăţii a arătat că, pentru siguranţa pacienţilor, a ales să dispună efectuarea unor analize rapide de către personal autorizat, în laboratoare autorizate, astfel încât concluziile să poată duce la luarea măsurilor administrative potrivite “tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme”.

UN AN DE LA COLECTIV. Achimaş-Cadariu a precizat că, în niciun caz, analizele nu puteau fi făcute în laboratoare neautorizate, întrucât acest lucru ar putea costa România în justiţie.

9 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Scandalul dezinfectanţilor ia amploare, după ce GSP arată că Serviciul Român de Informaţii ştia de problemele existente în spitalele din România.

UN AN DE LA COLECTIV. "Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI. Mi-au spus, la un moment dat, în glumă, că vor veni cu propriul top de hârtie. Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, a declarat o sursă din SRI.

UN AN DE LA COLECTIV. Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014. În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

UN AN DE LA COLECTIV. Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

UN AN DE LA COLECTIV. SRI a confirmat că a făcut informări “despre calitatea , însă foştii miniştri ai Sănătăţii au negat în bloc că au primit astfel de informări de la Serviciu.

10 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat timp de mai multe ore la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale

11 mai

UN AN DE LA COLECTIV. Compania Hexi Pharma a depus o cerere de insolvenţă la Tribunalul Bucureşti.

UN AN DE LA COLECTIV. Motivul invocat de Hexi Pharma pentru intrarea în insolvenţă îl reprezintă datoriile firmei la bugetul de stat, dar şi faţă de două companii din Cipru, care s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Însă, cele două firme din Cipru sunt de fapt două off-shore-uri controlate chiar de patronul Dan Condrea.

UN AN DE LA COLECTIV. Cele două firme din Cipru sunt Hatom Limited Limassol și Chemical&Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care sunt de fapt două off-shore-uri controlate de patronul Dan Condrea. 

UN AN DE LA COLECTIV. Site-ul riseproject.ro a susţinut atunci că afaceristul Dan Alexandru Condrea a scos peste un milion de euro, în tranșe lunare, din offshore-ul cipriot în care își exporta profiturile din afacerea cu dezinfectanți.

UN AN DE LA COLECTIV. "Banii erau practic indemnizația pentru conducerea firmei cipriote CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, vehiculul prin care Condrea a umflat artificial cheltuielile firmei lui din România. Efectul: profituri mai mici și taxe la stat diminuate. Același stat care i-a asigurat, practic, prin spitalele publice, grosul veniturilor. Și tatăl afaceristului, Vergiliu Condrea, farmacist și fondator al grupului Hexi, a beneficiat direct de banii colectați în contul offshore. Condrea-senior a fost chiar director în firma cipriotă", scria Rise Project.

11 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Hexi Pharma cere scuze personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

13 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală împotriva companiei Hexi Pharma, având loc mai multe percheziţii informatice în acest caz.

UN AN DE LA COLECTIV. Şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început o anchetă la Hexi Pharma, pentru a verifica legăturile acesteia cu două off-shore-uri din Cipru.

UN AN DE LA COLECTIV. În paralel, a crescut numărul celor care solicitau ca informările pe care SRI susține că le-a dat autorităților despre infecțiile nosocomiale și dezinfectanți să fie făcute publice.

UN AN DE LA COLECTIV. Asociația Colectiv i-a cerut președintelui Iohannis să desecretizeze informările SRI.

UN AN DE LA COLECTIV. „Vrem să aflăm adevărul despre moartea copiilor noștri”, spuneau părinții victimelor de la Colectiv, care acuză corupția din sistemul medical, care a întreținut și a acoperit infecțiile intraspitalicești.

16 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Judecătoria Sectorului 5 a hotărât ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

17 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. La o zi după decizie Judecătoriei sectorului 5, Hexi Pharma anunţă că renunţă la cererea de insolvenţă pe care a depus-o.

UN AN DE LA COLECTIV. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, anunţă că mai mulţi procurori şi 152 de poliţişti lucrează în dosarul dezinfectanţilor din spitale. În zilele următoare se fac diverse percheziţii la spitale din ţară, dar şi la sediul firmei Hexi Pharma.

22 mai 2016

UN AN DE LA COLECTIV. O maşină a Hexi Pharma, în care se afla patronul Dan Condrea, se izbeşte violent de un copac pe un drum judeţean între localităţile Buftea şi Corbeanca. Accidentul a fost anunţat la numărul 112 la ora 18:58.

UN AN DE LA COLECTIV. Medicii spun că au ajuns la locul accidentului nu au putut decât să constate decesul pasagerului, care avea răni "incompatibile cu viaţa", fiins desfigurat complet.

UN AN DE LA COLECTIV. Dan Condrea a murit pe șoseaua dintre laboratorul Unilab, casa lui era în apropierea laboratorului, și fabrica Hexi Pharma.

UN AN DE LA COLECTIV. ”Mașina avea viteză foarte mare. Nu sînt urme de frînă”, au declarat cei ajunși la fața locului.

20 iulie 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Potrivit raportului final privind moartea lui dan Condrea, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au stabilit că patronul Hexi Pharma s-a sinucis, el a intrat cu maşina în copac, când mergea cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, în zonă nefiind găsite urme de frânare, iar maşina neavând defecţiuni la sistemul de frânare sau direcţie.

UN AN DE LA COLECTIV. Potrivit procurorilor, maşina condusă de Dan Condrea nu avea defecţiuni la sistemul de frânare ori direcţie, iar patronul Hexi Pharma “a intrat în coliziune cu obstacolul ca urmare a acţiunii conducătorului auto, care a schimbat direcţia de deplasare rectilinie înspre marginea carosabilului, deşi o atare manevră era evident că determină o stare de pericol grav şi iminent, decesul reprezentând consecinţa unui act suicidal”.

UN AN DE LA COLECTIV. În cee ace o priveşte pe Flori Dinu, fostul director general al companiei Hexi Pharma, aceasta se află în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia ei, în dosarul în care este acuzată de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

UN AN DE LA COLECTIV. Anchetatorii susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

UN AN DE LA COLECTIV. Flori Dinu este urmărită penal şi de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzată de complicitate la evaziune fiscală. În acelaşi dosar, Miron-Victor Panaitescu, fostul partener de afaceri al lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Condrea şi fratele ei, Radu Ochinciuc, sunt acuzaţi de spălare a banilor.

Octombrie 2016

UN AN DE LA COLECTIV. Referitor la dosarul Hexi Pharma, săptămâna trecută, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că încă se aşteaptă rezultatul analizelor comandate la un laborator din străinătate în cazul produselor Hexi Pharma, precizând că după ce şi aceste informaţii vor fi la dosar, se vor evolua toate probele şi procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) vor emite soluţia legală în dosarul în care se fac cercetări pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

UN AN DE LA COLECTIV. "Este vorba de un proces elaborat de analizare a materialelor care au fost ridicate. De îndată ce vom avea aceste analize, se va evalua probatoriul şi se va emite rezoluţia legală. Ele sunt în curs”, a spus Augustin Lazăr, după ce a participat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » UN AN DE LA COLECTIV. ANCHETA GSP - Începutul sfârşitului pentru firma care şi-a bătut joc de pacienţii din spitalele din România (II)