Antena Meniu Search
x

Unde lucrează majoritatea românilor. TOPUL domeniilor cu cei mai mulți angajați din țara noastră

Numărul angajaților din țara noastră se situează în prezent la 5,45 milioane de persoane, conform datelor făcute publice de către Inspecția Muncii. În plus, pe lângă salariații cu contracte individuale de muncă, în țara noastră lucrează și peste 800 de mii de zilieri.

Numărul angajaților din țara noastră se situează în prezent la 5,45 milioane de persoane, conform datelor făcute publice de către Inspecția Muncii. În plus, pe lângă salariații cu contracte individuale de muncă, în țara noastră lucrează și peste 800 de mii de zilieri.

Regiunile unde muncesc cei mai mulți români sunt concentrate în jurul marilor orașe. București și zona Ilfovului au cel mai mare număr de angajați, urmate fiind de Timiș, Cluj, Brașov, Constanța, Prahova, Argeș, Bihor și Sibiu. La polul opus, cu un număr redus de salariați regăsim județele Mehedinți, Covasna, Sălaj, Caraș‐Severin, Botoșani și Vaslui.

Iată cum arată în acest moment un top al domeniilor cu cei mai mulți angajați din România:

Fabricarea de componente auto

Prezentată ca fiind un magnet pentru investitori străini, industria fabricării de piese auto este una extrem de importantă pentru țara noastră. Aprope 90.000 de români lucrează în fabricile de piese auto, majoritatea dintre ele fiind concentrate în partea de vest a țării. În România se fabrică piese pentru unele dintre cele mai prestigioase companii auto din lume, inclusiv Bentley, Maybach sau Ferrari.

Acesta este unul dintre sectoarele economiei cu cea mai spectaculoasă creștere din ultimii ani. Datele Ministerului Economiei arată că aproape jumătate dintre exporturile României din perioada ianuarie‐ septembrie 2015 au fost reprezentate de cele de piese auto și mașini.

Administrația publică

Un alt domeniu în care muncesc foarte mulți români este Administrația Publică. Statul poate fi considerat cu ușurință unul dintre cei mai mari angajatori din țara noastră. 1,2 milioane de români sunt bugetari, iar în administrația publică lucrează circa 125 de mii de persoane. Paradoxal este faptul că desi numără atât de mulți salariați, doar 35% dintre români se declară mulțumiți de administrația publică.

Construcții

Ocupant al locului trei în topul ariilor cu cei mai mulți angajați din Români, domeniul construcțiilor și‐a revenit spectaculos după criza financiară din 2007‐2008. Peste 200 de mii de persoane muncesc în construcții rezidențiale și nerezidențiale.

Și magazinele care comercializează materiale de construcție au un număr însemnat de angajați. Cel mai mare distribuitor de materiale de construcții din țara noastră este compania Arabesque. Cu centre comerciale în majoritatea orașelor mari din România, Arabesque este și cel mai mare angajator din acest domeniu, cu peste 2.500 de salariați. Recent, compania a anunțat că a investit într‐un nou centru comercial în Pitești, un loc unde au fost angajate aproximativ 100 de persoane. Vom vedea că nu doar domeniul construcțiilor, ci și cel al comerțului se află în topul al branșelor cu cei mai mulți angajați.

Învățământ

Pe locul doi în ceea ce privește numărul de angajați regăsim învățământul secundar general, adică numărul de angajați din școli generale și licee. În aceste instituții lucrează peste 250 de mii de români, iar în această cifră nu sunt socotiți și asistenții și profesorii universitari din țara noastră.

Comerț

Domeniul cu cei mai mulți angajați din România este comerțul. De altfel, cel mai mare angajator din țara noastră este un mare lanț de supermarketuri din Germania, unde sunt angajați 20 de mii de români. În total, în acest sector muncesc peste 257 de mii de români. Alte domenii în care lucrează multe persoane sunt confecțiile, activitățile de protecție și pază, transportul de mărfuri și asistența spitalicească. Alte vești bune din domeniul muncii vin și sub forma statisticilor legate de șomaj. În România rata șomajului este de 6,5%, mai mică decât media europeană și mai scăzută decât în țări precum Spania sau Portugalia.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Unde lucrează majoritatea românilor. TOPUL domeniilor cu cei mai mulți angajați din țara noastră