Antena Meniu Search
x

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a generat un răspuns imunitar ”încurajator” la vârstnici

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are un răspuns imunitar „puternic” la adulţii de 60 și 70 de ani, adică la acea grupă de vârstă cea mai expusă riscului de a face o formă gravă de Covid-19.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 19.11.2020, 10:39

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a generat un răspuns imunitar ”încurajator” la vârstnici
Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a generat un răspuns imunitar ”încurajator” la vârstnici - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Vaccinul Oxford - AstraZeneca este sigur şi declanşează un răspuns imun similar la adulţii din toate grupele de vârstă, arată rezultatele unui studiu publicat joi.
  • Trei vaccinuri - Pfizer-BioNTech, Sputnik și Moderna - au raportat deja date preliminare bune din studiile de fază a treia.

Cercetătorii spun că rezultatele publicate joi, în The Lancet, din faza a doua a studiului efectuat pe 560 de voluntari adulți sănătoși, sunt „încurajatoare”, scrie BBC.

Autorii studiului au anunțat că în următoarea fază se ia în calcul dacă răspunsurile imune sunt asociate cu protecţia împotriva infecţiei cu Covid-19. Studiul de faza a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, însă studiile de faza a treia sunt în curs de desfăşurare, iar rezultatele sunt aşteptate în câteva săptămâni.

Trei vaccinuri - Pfizer-BioNTech, Sputnik și Moderna - au raportat deja date preliminare bune din studiile de fază a treia, unul sugerând că 94% dintre adulții de peste 65 de ani ar putea fi protejați de Covid-19.

Vaccinul anti-Covid, o provocare pentru cercetători

Provocarea în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid este aceea de a face organismul să lupte împotriva virusului, indiferent de vârsta persoanei care se vaccinează.

De regulă, sistemul imunitar ar persoanelor în vârstă este mult mai slăbit și nu funcționează la cote maxime, așa cum se întâmplă în cazul adulților tineri.

Studiul condus de cercetătorii de la Oxfort și AstraZeneca arată că vaccinul în curs de testare dă un răspuns imunitar similar la toate grupele de vârstă.

Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului la Universitatea din Oxford, a spus că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T în rândul adulţilor în vârstă au fost „robuste” şi „încurajatoare”.

„Sperăm că vaccinul nostru va ajuta la protejarea unora dintre cei mai vulnerabili oameni din societate, dar vor fi necesare cercetări suplimentare înainte de a fi siguri”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a generat un răspuns imunitar ”încurajator” la vârstnici