Antena Meniu Search
x

Vremea în septembrie. Temperaturi ridicate pe timpul zilei și ploi puține

Vremea în septembrie păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, fiind în general călduroasă, cel puțin în primele trei săptămâni.

de Redactia Observator

la 08.09.2019, 13:53

Meteo. Cum va fi vremea în septembrie
Caracterizarea climatică a lunii septembrie - pixabay.com

Vremea în septembrie păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, fiind în general călduroasă, cel puțin în primele trei săptămâni.

Meteorologii susțin că septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Astfel, valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase, transmite ANM.

Cel mai cald, în Delta Dunării, Muntenia, Dobrogea, Câmpia de Vest și sudul Moldovei

Din datele înregistrate în ultimii 57 de ani, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18º Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul și sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18º C.

Valori mai moderate, între 12 si 16º C, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor.

În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12ºC. Pe crestele munților valorile coboară spre 4 - 8º C, iar la Vârful Omu chiar sub 3º C.

Maximele istorice ale lunii septembrie

De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii a fost cuprinsă în intervalul 39,0 – 43,5 grade Celsius.

Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 ºC, la Strehaia, în 8 septembrie 1946. Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 ºC, înregistrată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Mai puține ploi decât în lunile de vară

Precipitaţiile din septembrie sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei.

Cantiţăţi sub 30 l/m2 sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării, între 50 si 75 l/m2 se înregistrează în Subcarpaţi, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 l/m2 se înregistrează în zona montană, iar în Munţii Rodnei, Muntii Semenic si în Masivul Retezat, acestea pot depăşi 100 l/m2.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Vremea în septembrie. Temperaturi ridicate pe timpul zilei și ploi puține