Antena Meniu Search
x

Zile libere 2018. Când au bugetarii următoarea minivacanță. Elevii nu fac ore nici pe 5 iunie!

Sfârşitul săptămânii vine cu o nouă minivacanță pentru bugetari, iar veștile bune nu se opresc aici. Pentru că marţi, 5 iunie, este Ziua Învăţătorului, elevii nu vor face ore nici în această zi.

Zile libere 2018. Când au bugetarii următoarea minivacanță. Elevii nu fac ore nici pe 5 iunie!
Zile libere 2018. Când au bugetarii următoarea minivacanță. Elevii nu fac ore nici pe 5 iunie!

Zile libere 2018. Sfârşitul săptămânii vine cu o nouă minivacanță pentru bugetari, iar veștile bune nu se opresc aici. Pentru că marţi, 5 iunie, este Ziua Învăţătorului, elevii nu vor face ore nici în această zi.

De Ziua Învăţătorului, elevii și profesorii vor veni la școală, dar nu se vor ține cursuri, ci alte activități specifice. 

Contractul colectiv de Muncă de la nivelul Bucureștiului precizează faptul că "în perioadă desfășurării acestor manifestări specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ".

Anual, pe 5 iunie, este celebrată Ziua Învățătorului

La 9 octombrie 2007, deputații au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 abțineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei Învățătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823).

Potrivit actului normativ, Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite. De asemenea, în toate unitățile de învățământ au loc manifestări menite să pună în valoare tradiția și împlinirile școlii românești.

Datele de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și 5 iunie (Ziua Învățătorului) au fost introduse și marcate distinct în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'').

Zile libere 2018

De anul trecut, în data de 1 iunie, toți salariații români se bucură de o zi liberă, indiferent dacă sunt sau nu părinți. Pentru ziua de 1 iunie, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber sau compensații lucrătorilor care sunt nevoiți să se prezinte la serviciu în această zi. De cele mai multe ori, angajații care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare sunt cei care activează în cadrul unor unități medicale, unități de alimentație publică sau unități de producție “cu foc continuu“.

Angajatorii trebuie să recompenseze salariații care lucrează în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală prin acordarea de timp liber corespunzător în maximum 30 de zile de la data în care aceștia au fost nevoiți să lucreze. În cazul în care nu pot acorda zile libere, angajatorii trebuie să le acorde salariaților un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.

După ziua de 1 iunie, următoarea dată în care bugetarii au liber este 15 august, când creștinii marchează Adormirea Maicii Domnului.

Mai avem o zi liberă în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

În ultima lună din an sărbătorim Ziua Națională, la 1 decembrie. Iar în 25 și 26 decembrie suntem liberi de Crăciun. Anul acesta cad marți și miercuri zilele libere de Crăciun, așa că foarte probabil, Guvernul va da liber și în Ajun, pe 24 decembrie, astfel încât, legat cu weekendul, iese o minivacanță de cinci zile.

1 iunie (vineri) - Ziua Copilului

15 august (miercuri) - Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (vineri) - Sfântul Andrei

1 decembrie (sâmbătă) - Ziua Națională a României

25 decembrie (marți) - Crăciunul

26 decembrie (miercuri) - Crăciunul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Zile libere 2018. Când au bugetarii următoarea minivacanță. Elevii nu fac ore nici pe 5 iunie!