Antena Meniu Search
x

Ziua Marinei: Iohannis anunţă exerciţii navale la un nivel nou de complexitate în 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Constanţa, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că forţele navale vor continua exerciţiile de pregătire în Marea Neagră împreună cu aliaţii şi partenerii din zonă, dar la un nivel mai mare de complexitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Constanţa, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că forţele navale vor continua exerciţiile de pregătire în Marea Neagră împreună cu aliaţii şi partenerii din zonă, dar la un nivel mai mare de complexitate.

”Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte”, a declarat Klaus Iohannis la începutul discursului său prilejuit de festivităţile de Ziua Marinei.

Preşedintele a arătat că evoluţiile politice şi militare de la Marea Neagră au impact nu doar asupra regiunii, cât şi asupra securităţii euro-atlantice în ansamblul său.

”Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”, a spus preşedintele.

El a evocat deciziile luate la ultimul Summit NATO, cel de la Varşovia. legate de o serie de opţiuni pe dimensiunile aeriană şi navală pentru o prezenţă NATO în regiunea Mării Negre.

”Ca aliat activ implicat în demersurile şi acţiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exerciţiile şi activităţile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliaţii şi cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat şi care a fost agreat la summitul de la Varşovia. Pentru a-şi îndeplini misiunile, Forţele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare şi de creşterea nivelului de interoperabilitate”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a spus că România are potenţialul de a deveni un actor regional relevant. ”Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate. De aceea, mă bucur să vă văd aici, în număr atât de mare şi să simt puterea ataşamentului dumneavoastră pentru România, în acest moment festiv”, a mai spus Klaus Iohannis.

Manifestările dedicate Zilei Marinei au început în jurul orei 10.00, în Portul Constanţa, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost întâmpinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit în port ca să urmărească evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză în timpul intonării Imnului Naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Constanţa la ora 9.55 şi a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Imediat după, a început intonarea Imnului Naţional şi ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

În timpul ceremoniei, din Portul Tomis s-au auzit 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

După acest moment au urmat cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoţi a oficiat o ceremonie religioasă şi au fost depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, a început exerciţiul demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române în acest an, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţie civile.

Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanţa - Statuia Victoriei.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ziua Marinei: Iohannis anunţă exerciţii navale la un nivel nou de complexitate în 2017