Antena Meniu Search
x

Video Cât de prieteni sunt de fapt Putin şi Xi? Corneliu Bjola, profesor la Oxford: Parteneriatul lor este unul bazat pe un interes foarte clar

Vizita preşedintelui Chinei la Moscova este privită cu mare atenţie de ţările occidentale şi de Statele Unite. Prima întâlnire dintre cei doi s-a încheiat după patru ore şi jumătate de discuţii. "Dragul meu prieten" a fost apelativul cu care l-a întâmpinat ţarul de la Kremlin pe liderul suprem de la Beijing şi i-a transmis că priveşte "cu respect" propunerile Chinei pentru pace. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 21.03.2023, 15:52

Vezi și
  • Profesorul Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford, a analizat vizita preşedintelui Chinei la Moscova.

Între timp, situaţia de pe front continuă să fie dificilă pentru ruşi. Ucraina va primi 1 milion de obuze din partea partenerilor occidentali, iar UE a mai aprobat o tranşă de două miliarde de euro pentru eficientizarea livrărilor de muniţie. Liderul mercenarilor Wagner consideră finalul războiului ca fiind neclar.

Evgheni Prigojin atrage atenţia că armata rusă are doar câteva săptămâni la dispoziţie ca să se pregătească pentru o confruntare mult mai dură. Vladimir Putin nu pare să-şi facă probleme şi continuă recrutarea soldaţilor neexperimentaţi. Însă unii dintre aceştia sunt antrenaţi la un centru de Aikido din Moscova, sub directa supraveghere a actorului Steven Seagal, posesor al unei centuri negre cu şapte DAN. Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, a comentat care este miza vizitei lui Xi Jinping la Moscova.

Iată mai jos câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Corneliu Bjola

  • Este o vizită anunţată şi întârziată. Să ne amintim că Putin a anunţat această vizită undeva la începutul lunii februarie, cu speranţa că va avea loc în jurul datei de 24 februarie, ideea fiind de a avea o contrapondere la vizita preşedintelui Biden în Polonia şi la Kiev. Vizita nu a fost însă pregătită şi a avut loc mai târziu, dar pentru a înţelege vizita trebuie să ţinem seama şi de tipul de relaţie care există între China şi Rusia. Parteneriatul lor este unul strategic, este unul bazat pe un interes foarte clar definit şi anume opoziţia faţă de Statele Unite. Această opoziţie Rusia a manifestat-o în Europa. Îşi doresc să reducă influenţa Statelor Unite în Europa şi în Europa de Est, iar China îşi doreşte să reducă influenţa Statelor Unite în Pacific, în special în Taiwan.
  • Această întâlnire pentru China este importantă. Înţeleg că a fost o discuţie de patru ore şi care a fost bine pregătită. Din câte ştiu şi i-am urmărit pe diplomaţii chinezi, ei vin foarte bine pregătiţi. Şi nu este vorba de a întări neapărat această relaţie vizavi de Statele Unite, dar sunt convins că or să încerce să extragă multe concesii de la Kremlin pentru un motiv foarte simplu. Kremlinul se află într-o poziţie foarte slabă. Vor extrage concesii din punct de vedere energetic.
  • În ciuda faptului că această întâlnire are loc la Moscova, partea care se află în control este China, nu este Rusia în momentul de faţă. Dar, într-adevăr, este o întâlnire care vine la un moment important. Rusia doreşte să diminueze impresia de autoizolare. Doreşte să obţină acest ajutor militar care, până în momentul de faţă, China l-a refuzat sau cel puţin s-a pronunţat că nu este dispusă, în momentul de faţă, să-l acorde. Dar şi pentru China este foarte important acest meeting pentru că încearcă proiecteze ca un actor global care mediază conflicte.
  • Această relaţie care se accentuează, spuneam, foarte mult în favoarea Chinei şi, după cum spuneam, în relaţiile energetice, economice, Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China. Dar trebuie să ţinem seama şi că acest conflict are implicaţii largi. Cel puţin din punct de vedere al Chinei, genul acesta de conflict a creat anumite tensiuni la nivel global pe care ar prefera, oarecum, să fie diminuate.
  • Mă aştept să nu piardă nimic China prin această vizită. Cred că o să extragă foarte multe concesii de la Rusia, din punctul ăsta de vedere. E prima mare vizită pe care Xi o realizează într-un stat. A decis, după consolidarea puterii sale, să o facă în Rusia. Şi să ţinem cont că sunt două ţării în situaţii complet diferite. Rusia este o ţară, o putere în scădere accelerată. China este în partea cealaltă. Este o putere în creştere. Deci din punctul acesta de vedere, cele două ţări nu se află într-o situaţie exact comparabilă. 
  • Aş mai atrage atenţia asupra discursului. Uneori aceste comunicate au, într-adevăr, un limbaj de lemn, dar va fi important de văzut referinţele la armele nucleare. Pentru că ăsta este un semnal pe care preşedintele Xi l-a mai trimis. O dată la Samarkand, anul trecut, şi în continuare sperăm că o să-l trimită. Pe planul de pace este numărul opt, nu este numărul unu, nu este numărul doi, referitor la nefolosirea armelor nucleare. Deci dacă acest lucru se întâmplă, este iarăsi o constrângere care se impune sau, în sfârşit, un semnal care se impune Rusiei şi care, în continuare, vrea să avertizeze, după cum am văzut, cu folosirea armelor nucleare, să intimideze vestul de a stopa transferul de asistenţă militară către Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cât de prieteni sunt de fapt Putin şi Xi? Corneliu Bjola, profesor la Oxford: Parteneriatul lor este unul bazat pe un interes foarte clar