Antena Meniu Search
x

Video Niculae Bădălău, reținut de DNA. Fostul senator, acuzat de luare de mită și trafic de influență pentru un contract de 7 milioane de lei

De la audit la audieri. Niculae Bădălău, vicepreşedintele Autorităţii de Audit al Curţii de Conturi, a fost audiat în această seară de procurorii DNA. Potrivit surselor Observator, fostul senator social-democrat este cercetat într-un dosar de corupţie. Ulterior, procurorii l-au și reținut pentru 24 de ore.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 27.11.2022, 21:30

Vezi și

Update 21:20 Nicolae Bădălău, reținut de procurori după audieri

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu un contract în valoare de peste 7 milioane lei,notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de duminică, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

Pe acelaşi subiect

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în datele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind "Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă", estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

"În perioada 2021 - 2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind 'Înfiinţare reţea de alimentare cu apă ...', inculpatul Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme", menţionează anchetatorii.

În acelaşi context, procurorii arată că, după ce, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

"În total, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte", spun procurorii anticorupţie.

Luni, cei doi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează DNA. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: "Vorbim de suspiciuni de luare de mită, dar și de trafic de influență. Potrivit unor surse judiciare, Niculae Bădălău ar fi făcut lobby pentru o companie din Italia în fața mai multor șefi din Ministerul Economiei și din Ministerul Apărării. Din ce știm până în acest moment, Bădălău ar fi fost ridicat de procurori de pe autostradă și este audiat la DNA, asistat de avocatul său. În trecut, Bădălău a mai avut probleme cu legea, asta după ce a fost trimis în judecată, tot de procurorii DNA și tot pentru trafic de influență. În 2009, ANI a cerut ca acesta să fie anchetat pentru spălare de bani și fals în declarații. La scurt timp, ambele dosare au fost clasate. Trecutul penal al fostului senator datează din perioada comunistă, asta după ce în 1988 a fost trimis la închisoare pentru un an cu executare după ce ar fi furat patru saci cu grâu de la locul de muncă. La acea vreme a fost grațiat de Nicolae Ceaușescu și cazierul i-a fost șters.Bădălău este un politician cu ștate vechi și a fost pe rând: prefect, deputat, senator și ministru al economiei."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Niculae Bădălău, reținut de DNA. Fostul senator, acuzat de luare de mită și trafic de influență pentru un contract de 7 milioane de lei