Antena Meniu Search
x

Video Alegeri Parlamentare 2020. Cum votează cei izolați la domiciliu. Paşi de urmat pentru a cere urna mobilă

Pentru cei izolaţi la domiciliu, în carantină sau internaţi în spitale să-şi exercite dreptul la vot va fi o provocare. Peste o sută de mii de români nu vor putea vota decât la urna mobilă.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 02.12.2020, 22:36

Vezi și
  • DSP-ul va verifica dacă figuraţi ca fiind izolat la domiciliu.
  • Persoana pe care o indicaţi ca fiind pozitivă va fi sunată pentru a confirma că sunteţi contact direct.

Ultimii pe lista secţiilor de vot sunt lăsaţi chiar cei confirmaţi cu sars-cov-2. Până vineri se pot depune cererile pentru urnă, care la rândul lor au de parcurs clasicul du-te-vino între instituţiile statului.

Cerere scrisă, decizia emisă de DSP, biletul de externare din spital sau testul pozitiv COVID 19. E reţeta pentru cei care vor să ceară urna mobilă.

Cererea pentru documentele de care aveţi nevoie pentru a vota cu urna mobilă va trebui depusă până cel târziu pe 4 Decembrie şi ar fi de preferat să fie trimisă online, fie Biroului electoral de Circumscripţie, fie Oficiului Electoral de Sector.

De acolo, discuţia se va purta doar între instituţii. Biroul Electoral de Circumscripţie nu va face altceva decât să înregistreze cererea şi să o trimită mai departe către Direcţia de Sănătate Publică. Aici se verifică dacă sunteţi inclus într-o anchetă epidemiologică.

DSP-ul va verifica dacă figuraţi ca fiind izolat la domiciliu. În caz contrar, persoana pe care o indicaţi pozitivă pe cerere va fi sunată pentru a confirma că sunteţi contact direct. Apoi, DSP vă dă undă verde pentru urna mobilă.

Cererea de la DSP ajunge iar la Biroul Electoral Central, care o trimite mai departe secţiei de vot.

Dacă aţi urmat întrega procedură, tot ce vă rămâne de făcut este să aşteptaţi ca duminică să vă bată cineva la uşă, pentru că nu veţi fi anunţat în prealabil. Preşedintele secţiei de vot este cel care decide la cine ajunge urna şi la cine nu, iar prioritate au cei care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate şi cei internaţi în spitale ori în azile de bătrâni. Abia mai apoi, persoanele izolate sau carantinate la domiciliu din cauza Covid.

Constantin Mituleţu - preşedinte A.E.P: Sunt două persoane cu pază din partea M.A.I. Se deplasează la persoanele care au solicitat urna potrivit procedurilor. Acesta va ajunge în primă etapă la persoanele care nu sunt afectate de pandemia de Sars-Cov-2.

Asta pentru a-i proteja pe membrii secţiilor de votare. Astfel, cel mai probabil, nu toţi cei care îşi doresc să voteze vor putea face asta. Cei care intră în izolare după data de 4 Decembrie, spre exemplu, nu au nicio şansă să îşi exercite acest drept. De asemenea, urna specială va putea fi solicitată doar de cei care se află izolaţi în acelaşi judeţ unde au şi domiciliul

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegeri Parlamentare 2020. Cum votează cei izolați la domiciliu. Paşi de urmat pentru a cere urna mobilă