Alina, tânăra infectată cu coronavirus care a murit la 27 de ani, a fost înmormântată în timp ce părinții erau în izolare

De Redactia Observator.
Publicat: 11.04.2020, 21:33.
Actualizat: 11.04.2020, 23:19

282: în spatele unei cifre seci care anunţă încă un deces de coronavirus, stă un nume, Alina. Şi povestea tragică a unei tinere de doar 27 de ani din Neamţ.

Tânăra decedată într-o fotografie de familie

Alina, tânăra din Neamț confirmată cu coronavirus, a murit la 27 de ani

Facebook

282: în spatele unei cifre seci care anunţă încă un deces de coronavirus, stă un nume, Alina. Şi povestea tragică a unei tinere de doar 27 de ani din Neamţ. Statistic, putem spune că Alina a murit de Covid-19, dar ea a fost mai degrabă victima fără apărare a unui sistem cu multe probleme şi a unor spitale care încă nu ştiu cum să-i apere pe cei mai fragili în faţa pandemiei.

VERONICA MUTU, mama Alinei: Mamă, am Covid, mamă, cred că am să mor. Nu, mamă, că eşti tânără şi rezistă corpul. Nu, mamă, eu am să mor. Şi cred că a buşit-o plânsul şi a închis telefonul. Atâta au fost cuvintele ei. Se sufoca.

Nu există durere mai mare pentru un părinte decât să îşi piardă copilul. Pentru familia Mutu, suferinţa a fost cu atât mai mare cu cât nici măcar n-au putut să-şi ia rămas bun de la fiica lor, răpusă de coronavirus.

Alina avea 27 de ani, avea un suflet bun, iubea copiii şi îşi întâlnise marea iubire. Dar ducea deja o luptă cu o boală cruntă: leucemie. Coronavirusul i-a furat şi ultima şansă la viaţă.

VERONICA MUTU, mama Alinei: Am internat-o la hematologie la Spitalul din Piatra Neamț. I-au făcut tratament cu sânge, cu trombocite şi i-au luat şi testul pentru coronavirus. Odată ce i-au luat testul din spital, ei au bănuit ceva că este în spital.

Acum, părinţii îndureraţi sunt izolaţi în casă. Nu le-a fost permis nici să-şi însoţească fiica pe ultimul drum. I-au spus adio de la balcon, în timp ce maşina mortuară cu sicriul sigilat trecea spre cimitir.

VERONICA MUTU, mama Alinei: Dar cum, am zis, o ducem ca pe-un câine? Nu facem nimic? Nu se poate, nu se poate, nu se poate!

IONEL CIUBOTARU, primarul din Roznov: Atât am putut să fac pentru ei, omeneşte, am mers maşina morturară şi a oprit în faţa blocului unde locuiesc părinţii şi ei au putut doar să vadă sicriul.

Şi iubitul tinerei este depistat pozitiv cu coronavirus. Nici el nu a apucat să îşi ia rămas-bun de la Alina.

(Reporter): Nu sunteţi nici dumneavoastră foarte bine.

(DANIEL BENIAMIN STĂNILĂ, iubitul Alinei): Nu.

(Reporter): Prietena dumneavoastră a pierdut lupta.

(Iubitul Aliniei): Da.

(Reporter): Aţi reuşit să mai vb cu ea?

(Iubitul Alinei): Nu. De când au băgat-o la terapie intensivă, nu.

După moartea tinerei, Direcţia de Sănătate Publică şi de Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ au început anchetele. Fata a fost îngrijită de o asistentă care intrase în contact cu un pacient ulterior confirmat cu noul coronavirus.

Alina a fost testată de două ori pentru COVID-19. Primul test a ieşit negativ. I s-au recoltat din nou probe pe 27 martie. Două zile mai târziu rezultatul a fost pozitiv. Starea de sănătate a tinerei s-a înrăutățit, iar pe 4 aprilie, a fost transferată la Secția de Terapie Intensivă. Vineri, pe 10 aprilie, a murit.

MIRELA GRĂDINARU, purtător de cuvânt DSP Neamţ: Ancheta este în desfăşurare, asta e tot ce pot să vă spun. Se face anchetă care cuprinde toţi contacţii

Ancheta epidemiologică a scos la iveală şi o gafă a cadrelor medicale din Spitalul Județean.

DANIEL BENIAMIN STĂNILĂ, iubitul Alinei: Mie mi-au făcut testul sâmbătă şi m-au trimis cu ce eram acasă, cu autobuzul, pe jos, pe ei nu i-a interesat.

VICTOR MARGHIDAN, purtător de cuvânt al spitalului: După momentul recoltării până la aflarea rezultatului persoanei respective i se spune să rămână în izolare la domiciliu. Se verifică dacă s-a încălcat în vreun fel vreo prevedere a regulamentului intern sau a procedurilor de lucru de către medici.

Chiar în ziua în care Alina Mutu a murit, ministrul Sănătăţii anunţa că la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ este focar de infecţie.

În spitalul-focar sunt 34 de cadre medicale contaminate. Opt sunt medici. Alţi 31 de angajaţi sunt în izolare la domiciliu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.