Antena Meniu Search
x

Video Aproape un milion de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele zece zile. În acest ritm, 70% din populaţie ar putea fi vaccinată până la finalul anului

Restricţiile şi valul patru care au aglomerat spitalele şi morgile deopotrivă conving din ce în ce mai mulţi români să se vaccineze. Doar în ultimele zece zile s-au imunizat aproape un milion de români cu prima doză. Dacă păstrăm ritmul, putem ajunge, la sfârşitul anului, la 70 la sută din populaţie vaccinată.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 30.10.2021, 21:06

RO Vaccinare via Facebook Vezi și

''Sunt prea multe restricţii nu mai pot să merg nicăieri. Nici măcar să îmi schimb o folie la telefon nu mai pot.'' 

Filip are 17 ani. Vaccinul îi aduce libertatea de a se plimba prin mall cu prietenii, de a merge la un film sau la un suc în oraş. Aşa că azi n-a mai ezitat. 

''În afară de benzinărie, nu te mai poţi duce nicăieri. Am acolo un pic de teamă, dar am zis că dacă tot pot să-l fac, să-l fac.''

Ca Filip, sunt sute de mii de alţi români, care abia acum au decis să se vaccineze. De o săptămână, şcolile s-au închis, în instituţiile publice se intră doar cu certificat verde, la fel şi în hoteluri, săli de fitness şi restaurante. Azi, mall-urile din Capitală, unde la intrare e scanat certificatul verde, erau aproape pustii. 

Pe acelaşi subiect

''Sunteti vaccinată?

Nu.

Puteti merge, nu puteti merge la restaurante şi în alte părţi?

Din păcate nu pot merge, doar ce am născut şi mai astept puţin să mă vaccinez. Până mă vaccinez comand.''

Tot de o săptămână masca e obligatorie peste tot, iar noaptea vaccinaţii nu pot ieşi fără bilet de voie. Nunţile, botezurile sau concertele sunt interzise. Iar certificatul verde şi la locul de muncă e la un vot distanţă în Parlament. Oamenii nu mai amână vaccinul. 

''Fata e asistentă, de fapt toţi s-au vaccinat, eu rămăsesem singura.'' 

''Am venit pentru sănătate, să nu dăm boala la altul.'' 

Campania de vaccinare a fost repusă în mişcare

Aşa se face că după o perioadă în care campania de vaccinare a stagnat în ultimele zece zile, aproape un milion de români s-au imunizat cu prima şi a doua doză. Dintre aceştia, aproape 900 de mii pentru prima dată. Prin comparaţie, în aceaşi perioadă a lunii trecute, abia s-au vaccinat 280 de mii de români, iar cu cât ne uităm mai în spate cu atât cifra scade. Aşa se face că suntem codaşi la vaccinare în Europa, cu un procent de 32 de la sută din populaţie vaccinată. 

Valeriu Gheorghiţă, coord. campania de vaccinare: Până la finalul acestui an, am putea să depășim o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populația rezidentă de peste 12 ani. 

Adică am putea avea aproape 12 milioane de români vaccinaţi cel puţin cu o doză, cu o condiţie:

Valeriu Gheorghiţă, coord. campania de vaccinare: Să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80.000 de persoane. 

Capacitate există, totul ţine de oameni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Aproape un milion de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele zece zile. În acest ritm, 70% din populaţie ar putea fi vaccinată până la finalul anului