Antena Meniu Search
x

Video Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"

Misiunea imposibilă pentru asistentele din spitalele de stat. Pentru că tot mai multe şi-au dat demisia şi nu se mai pot face angajări, cele rămase muncesc non-stop, fără libere sau concedii. Cei care au de suferit sunt pacienţii. Iar medicii şi asistentele recunosc: din cauza epuizării, se poate ajunge foarte uşor la greşeli.

De Andreea Petrescu la 28.11.2022, 21:21
Vezi și

Valentina este asistentă medicală la Spitalul Marie Curie și lucrează aici de doi ani. Ultima perioadă a fost un coşmar. Unei colege la fel de epuizate i s-a făcut rău. 

Valentina Păsăroiu, asistentă: Voi veni şi voi fi şi pe 1 de noapte. Singura variantă a fost să-mi duc copilul la mama şi să mă prezint la serviciu.

Multe asistente nici nu mai ştiu când e zi şi când e noapte. Muncesc non-stop. 

Bianca Tănase, SANITAS: Colegii nu își pot lua concediile, timpul de repaus săptămânal nu este respectat. Ceea ce duce la o suprasolicitare care afectează actul medical. 

Pe acelaşi subiect

În multe secții, în care sunt internați chiar și 30 de copii, sunt de multe ori doar două asistente și o infirmieră pe tura de noapte. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, numai în ultima lună, pe o singură secţie, patru asistente medicale şi-au dat demisia. Cel puţin până acum, niciuna nu a fost înlocuită. 

Lipsa personalului medical din spitale se răsfrânge asupra pacienţilor

Cristina e internată de 10 zile cu băiatul de 5 ani care a făcut în același timp viroză și enterocolită. De multe ori, pleacă de lângă copil în căutarea unei asistente.

Cristina, mamă: Întârzie foarte mult, uneori se blochează perfuzia. A durat două ore.

La Insitutul Marius Nasta, asistentele şi infirmierele demisionează pe capete. În ultimele luni, sunt peste 20 de demisii. 

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: În laboratorul de imagistică nu mai avem îngrijitoare. De multe ori asistență trebuie să facă şi treaba infirmierei. Am trimis un memoriu către Guvern pentru deblocarea a 100 de posturi.

Gabriel Nistor, medic  Matei Balș: Epuizare, burnout, un volum imens de prezentări.

Angajările în sistemul public au fost sistate până la sfârșitul anului. Deblocarea se poate face doar punctual, cu dispoziție de la Guvern. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"