Antena Meniu Search
x

Video Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"

Misiunea imposibilă pentru asistentele din spitalele de stat. Pentru că tot mai multe şi-au dat demisia şi nu se mai pot face angajări, cele rămase muncesc non-stop, fără libere sau concedii. Cei care au de suferit sunt pacienţii. Iar medicii şi asistentele recunosc: din cauza epuizării, se poate ajunge foarte uşor la greşeli.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 28.11.2022, 21:21

Vezi și

Valentina este asistentă medicală la Spitalul Marie Curie și lucrează aici de doi ani. Ultima perioadă a fost un coşmar. Unei colege la fel de epuizate i s-a făcut rău. 

Valentina Păsăroiu, asistentă: Voi veni şi voi fi şi pe 1 de noapte. Singura variantă a fost să-mi duc copilul la mama şi să mă prezint la serviciu.

Multe asistente nici nu mai ştiu când e zi şi când e noapte. Muncesc non-stop. 

Bianca Tănase, SANITAS: Colegii nu își pot lua concediile, timpul de repaus săptămânal nu este respectat. Ceea ce duce la o suprasolicitare care afectează actul medical. 

Pe acelaşi subiect

În multe secții, în care sunt internați chiar și 30 de copii, sunt de multe ori doar două asistente și o infirmieră pe tura de noapte. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, numai în ultima lună, pe o singură secţie, patru asistente medicale şi-au dat demisia. Cel puţin până acum, niciuna nu a fost înlocuită. 

Lipsa personalului medical din spitale se răsfrânge asupra pacienţilor

Cristina e internată de 10 zile cu băiatul de 5 ani care a făcut în același timp viroză și enterocolită. De multe ori, pleacă de lângă copil în căutarea unei asistente.

Cristina, mamă: Întârzie foarte mult, uneori se blochează perfuzia. A durat două ore.

La Insitutul Marius Nasta, asistentele şi infirmierele demisionează pe capete. În ultimele luni, sunt peste 20 de demisii. 

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: În laboratorul de imagistică nu mai avem îngrijitoare. De multe ori asistență trebuie să facă şi treaba infirmierei. Am trimis un memoriu către Guvern pentru deblocarea a 100 de posturi.

Gabriel Nistor, medic  Matei Balș: Epuizare, burnout, un volum imens de prezentări.

Angajările în sistemul public au fost sistate până la sfârșitul anului. Deblocarea se poate face doar punctual, cu dispoziție de la Guvern. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"