Antena Meniu Search
x

Video Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini

Apariţia tulpinilor noi de coronavirus duce la schimbarea normelor în privinţa măştilor de protecţie. Cea de tip FFP 2 devine obligatorie în mai multe zone din Europa. A fost impusă deja în mijloacele de transport în comun şi în magazine, în landul german Bavaria şi va fi la fel şi în Austria. Medicii spun că acest tip de mască oferă un grad mai ridicat de protecţie faţă de măştile obişnuite.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 20.01.2021, 22:11

Vezi și
  • Masca de tip FFP 2 devine obligatorie în anumite zone din Europa
  • Specialiştii spun că respectivele măşti prezină un grad de protecţie mai ridicat

Sunt măşti de protecţie FFP 2. Nu lasă să treacă nicio particulă mai mare de 0,3 microni şi are un grad de protecţie peste 94% pentru cel care o poartă. În cazul unei măşti FFP 1, protecţia e de doar 80 la sută. 

Mihai Craiu, medic pediatru: Nu forma o califică a fi 2 sau 3, ci textura materialului. Cu cât este mai gros şi calitativ mai blocant pentru particule, cu atât are o cifră mai mare.

De trei zile, măştile tip FFP 2 sunt obligatorii în Bavaria în magazine şi în mijloacele de transport în comun. Preţul lor e mai mare, aşa că autorităţile au oferit vouchere celor din categoriile defavorizate. 

În Austria, de luni, cine nu va purta astfel de măşti nu va mai intra în magazine şi nu va mai fi lăsat să urce în autobuz, tren sau metrou. 

Trei lucruri contează în alegerea măştii: să oprească particulele mari de salivă şi aerosolii şi să ne protejeze de ce vine din exterior. Dacă purtăm o mască textilă, îi protejăm pe cei din jurul nostru. Protecţia pentru cel care o poartă e de doar 50%. Măştile chirurgicale au un grad de protecţie mai mare, pentru că au mai multe straturi şi se pliază perfect pe faţa noastră. Cât despre costuri, sunt mai mici decât cele FFP 2. 

Măşti sanitare mai costisitoare

''De 5 sau de 10?

Daţi-mi de 5. 

13,49 lei''. 

Adică, mai puţin de 3 lei pentru o mască. Cea FFP 2 costă dublu. 

Masca FFP2 e văzută ca o măsură suplimentară în condiţiile apariţiei de noi tulpini de coronavirus.

Mihai Craiu, medic pediatru: E pur şi simplu o măsură de precauţie suplimentară pentru a limita transmiterea comunitară. Ca să nu dăm altora. Ăsta e scopul acestei reglementări. Până acum am avut alt duşman şi ne-am dorit altceva. În acest moment, există o circulaţie comunitară a unui virus mult mai contagios şi dorim să ne reluăm viaţa.

Autorităţile din Franţa au făcut apel la oameni să nu mai folosească măştile din material textil ca să evite infectarea cu noile tulpini. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini