Social

Cazul de sclavie din Argeş: Decizie de ultima oră în privinţa celor doi minori maltrataţi şi sechestraţi

Publicat pe 20.07.2016 la 20:08 Actualizat pe 20.07.2016 la 20:12

Cele două victime minore depistate cu ocazia descinderilor efectuate în comuna argeșeană Berevoești în dosarul privind cazurile de sclavie ar putea fi date în plasament pe motiv că familia naturală nu se poate ocupa în mod corespunzător de îngrijirea lor, o propunere în acest sens urmând să fie înaintată instanței competente de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș.

Cele două victime minore depistate cu ocazia descinderilor efectuate în comuna argeșeană Berevoești în dosarul privind cazurile de sclavie ar putea fi date în plasament pe motiv că familia naturală nu se poate ocupa în mod corespunzător de îngrijirea lor, o propunere în acest sens urmând să fie înaintată instanței competente de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DGSPC Argeș, reprezentanții instituției au preluat pe 13 iulie doi copii, unul de 11 ani și 6 luni și celălalt de 13 ani și 9 luni, pentru care s-a stabilit măsura de plasament în regim de urgență la Centrul de Evaluare și Primire în Regim de Urgență.

“Până în prezent, cei doi copii au fost supuși examinării medico-legale și unor consultații medicale de specialitate. (...) După finalizarea evaluării psiho-sociale detaliate a situației copiilor, dosarul acestora va fi înaintat Tribunalului Argeș, cu propunerea de înlocuire a măsurii de plasament în regim de urgență cu măsura de plasament, (...) având în vedere că, din informațiile deținute la acest moment, reiese că familia naturală nu este capabilă să se ocupe în mod corespunzător de creșterea, îngrijirea și educarea acestora pentru reabilitarea lor psiho-socială”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții DGASPC au mai preluat, în urma descinderilor efectuate de organele judiciare, și 19 copii ai căror ocrotitori legali au fost reținuți, stabilindu-se pentru ei măsura de plasament în regim de urgență într-un centru de specialitate. Pe 15 iulie s-a dispus încetarea măsurii de protecție specială pentru cei 19 minori, care au fost integrați în familia extinsă, ca urmare a solicitărilor venite din partea rudelor și a realizării anchetelor sociale la domiciliile acestora.

Pe de altă parte, cele 12 victime majore depistate la Berevoești au fost duse într-un loc secret și beneficiază, la solicitarea DGASPC Argeș, de servicii de specialitate din partea unei organizații neguvernamentale.

“Ca urmare a acțiunii desfășurate în data de 13 iulie 2016 de către DIICOT și BCCO Pitești, la care au participat și specialiști din cadrul DGASPC Argeș, acțiune amplu mediatizată în ultima perioadă de timp, instituția noastră a reinformat (...) toate serviciile publice de asistență socială organizate la nivelul municipiilor și orașelor/persoanele cu atribuții de asistență socială din aparatul propriu al consiliilor locale comunale, cu privire la obligația de a implica colectivitatea locală în procesul de identificare a nevoilor comunității și de soluționare la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii și, respectiv, de a crea structuri comunitare consultative la nivelul fiecărei localități”, se mai arată în comunicat.

În urma descinderilor în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești au fost arestate preventiv 37 de persoane implicate în exploatarea victimelor minore și majore.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracționale structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forțate să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților, cât și în proximitatea localității. Aceștia trebuiau să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj).

Victimele erau amenințate și lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susțin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos. De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

În articolul

Cazul de sclavie din Argeş: Decizie de ultima oră în privinţa celor doi minori maltrataţi şi sechestraţi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

urmează pe observator

Social • la 02:19

Mașină lovită de tren, în județul Suceava. Șoferul, „leziuni incompatibile cu viața”

 • Traficul feroviar a fost oprit mai bine de două ore
 • În mașină se afla o singură persoană, șoferul de 47 de ani
Extern • la 01:54

Weekend de foc în Europa. În Marea Britanie și Franţa temperaturile au atins niveluri record

 • Numeroşi britanici au profitat de vremea fierbinte şi s-au simţit ca pe malul Mediteranei
 • Meteorologii anunţă că mai urmează astfel de zile şi săptămâna viitoare
Social • la 01:42

Ținutul Secuiesc, zona turismului de aventură

 • Ţinutul Secuiesc e zona turismului de aventură
 • Una din atracţiile turistice e chiar cea mai mare pistă de bob din România
Social • la 01:30

Nunți 2021: Licitație pentru zilele de sâmbătă

 • Inclusiv ziua de joi intră în calculele viitorilor miri
 • În timp ce unele spaţii au programul plin pentru 2021, alţi patroni au anunţat deja că vor închide afacerea
Social • la 01:08

Rânca, stațiunea cu un singur drum asfaltat. Transalpina, plină de gropi și denivelări

 • Avem staţiuni montane frumoase, dar ne e greu să ajungem la ele. Miile de turişti care ajung la Rânca, în judeţul Gorj, au de traversat porţiuni de drum destul de greu accesibile. Singura şosea asfaltată care trece prin staţiune, este Transalpina, dar şi aceasta are nevoie de reparaţii pentru că e plină de gropi şi denivelări.
Sanatate • la 00:47

Rusia grăbește aprobarea primului vaccin pentru coronavirus

 • Pentru Vladimir Putin, lansarea vaccinului ar fi un mare succes de propagandă
 • În SUA, vaccinul celor de la Moderna se află în a treia şi cea mai avansată fază de testare
Vezi toate știrile noi

Trending

Veste cruntă pentru criminalul lui Emi Pian! Ce a spus fratele liderului clanului Duduianu, în fața anchetatorilorpe a1.ro
Reacție de la Matei Balș, după ce Florin Salam a lansat acuzații grave la adresa medicilor: "Suntem țigani, ne-au spus să mergem la ghicitoare"pe a1.ro
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEOpe spynews.ro
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penalepe spynews.ro
Ţeapa uriaşă pe care şi-a luat-o Helmut Duckadam pe vremea lui Ceauşescu: "Avea 100.000 de kilometri, iar furtunele erau legate cu sârmă!" pe antenasport.ro
Saltelele revoluţionare care distrug în 4 ore orice virus, inclusiv coronavirusul! "Nanoparticulele distrug orice urmă de Covid-19", susţin specialiştiipe antenasport.ro
Poftiți la Nea Mărinpe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
Se moare DE sau CU coronavirus? Specialiștii explică de ce se fac atât de puține autopsii în Româniape antena3.ro
Alimentul pe care îl consumi zilnic, dar nu știi că are aceleași efecte cu cocaina și heroinape antena3.ro
Schimbari majore! Inmatricularea masinilor se va poate face printr-un singur document!pe cars.ro
Mașini la vânzare de la 800 de lei. ANAF a făcut anunțul neașteptatpe playtech.ro
Cât costă „mascarea” comisiilor din secțiile de votare la „locale? Guvernul a găsit baniipe jurnalul.ro
„Mascați pe stradă”, restricție ilegală. „La plajă, doar cu soțul” e discriminarepe jurnalul.ro