Antena Meniu Search
x

Video Biserica din Gurasada, în plin proces de restaurare. Zeci de tineri voluntari muncesc la refacerea monumentului istoric

Bijuterie arhitecturală salvată de cei de la Ambulanţa pentru monumente! Zeci de studenţi, majoritatea de la Arhitectură, muncesc voluntar pentru a reface acoperişul din şindrilă al bisericii din Gurasada. Lăcaşul de cult care datează din secolul 13 este în pericol din cauza ploii care poate ajunge la pereţii cu picturi valoroase.

de Redactia Observator

la 16.09.2021, 08:30

Vezi și

Biserica "Sfântul Arhanghel Mihail" este una dintre cele mai vechi ctitorii ortodoxe românești. A fost construită în secolul 13 şi de află de peste un secol pe lista monumentelor istorice. Însă picturile valoroase din interior sunt în pericol. Acoperişul s-a degradat, iar ploaia afectează acum pereţii. Un lucru pe care voluntarii de la Ambulanţa Monumentelor încercă să-l împiedice.

"Este o veste bună pentru locuitorii Gurasada, pentru că cei de la Ambulanţa monumentelor s-au implicat şi au început lucrările de schimbarea acoperişului", a transmis Silviu Nan, primarul din Gurasada.  Zeci de tineri muncesc zi lumină în curtea bisericii sau sunt căţăraţi pe schele. Se taie, se ciopleşte, se indreaptă şi se potriveşte lemnul. Cei mai mulţi sunt studenti la arhitectură. Au învăţat prin voluntariat o mulţime de lucruri pe care nu le pot deprinde la cursuri.

"M-am oferit voluntar tocmai ca să învâţ câte ceva nou despre arhitectură, pentru că imi pasă de monumente", a mărturisit un tânăr voluntar.

Sătenii îşi iubesc bisericuţa unde şi acum se ţin slujbe. Tinerii arhitecţi spun, însă, că anul acesta vor realiza doar o parte din lucrări. Sunt şi alte proţiuni ale acoperişului care trebuie acoperite cu ţiglă nouă, însă, deocamdată, nu au reuşit să strângă suficiente donaţii pentru asta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Biserica din Gurasada, în plin proces de restaurare. Zeci de tineri voluntari muncesc la refacerea monumentului istoric