Antena Meniu Search
x

Lecţie de ambiţie, examen dat prin semne. Deşi nu poate auzi şi nu poate vorbi, Monica şi-a îndeplinit visul de a deveni jurnalist

Când vrei cu adevărat să devii jurnalist, ambiţia contează mai mult decât o voce puternică sau un auz fin. O ştie cel mai bine o tânără care tocmai a absolvit facultatea de jurnalism din Bucuresti, desi ea nu poate vorbi şi nici auzi.

de Redactia Observator

la 24.06.2020, 11:45

Vezi și

Sunt foarte puţini tineri ca ea în România, o ţară cu multe bariere în calea celor pe care îi numim generic persoane cu handicap.

In fata ecranului de calculator, o fată cu ochi albastri abia asteaptă să scrie finalul fericit al unei povesti incredibile. O cheama Monica si tocmai se pregateste pentru examenul de licenţă la facultatea de jurnalism.

Îi e alături, acum, şi de-o viata, doamna Ionica. Vocea ei. Omul care ii transpune limbajul gestual in cuvinte.

Ambitia sa a uimit pe toată lumea. În sala de examinare, au curs lacrimi de emoţie. Monica a învâţat de când era copil că viaţa e o luptă. Cu propriul handicap, cu mentalitaţile şi cu sistemul.

Mama Monicăi: A terminat un liceu de masă, şi a fost greu. De acolo a început greul trecerea de la o şcoală specială la un liceu de masă. Este greu, greu.

Statul nu le ofera nimic in afara unei hartii pe care scrie "handicap". Dar Monica a inchis certificatul intr-un sertar si a decis sa arate lumii de ce e ea in stare.

Timp de 7 ani a lucrat la un xerox, iar la aproape 30 de ani a dat examen la jurnalistică. A intrat din prima.

Romina Surugiu- prodecan Facultatea de Jurnalism: Am reusit să integram o persoană care este absolut normală, dar care are o dizabilitate de auz. Am reuşit să-i dăm o şansă, să aibă o calificare universitară

O reusita remarcabila si pentru Monica dar si pentru sistemul de invatamant de la noi.

Antonio Momoc, decanul facultatii de jurnalism: Exprimarea se produce non-verbal, cele mai multe studii spun că nu prin cuvinte comunicăm unii cu ceilalţi ci prin semne, prin simboluri, prin gesturi, prin mimică. Cu alte cuvinte ne putem înţelege chiar dacă nu vorbim aceeaşi limbă. 

Monica face parte din noua generatie de jurnalisti. Are planuri mari si stie sigur ca ea va reusi sa schimbe, daca nu lumea, macar perceptia lumii fata de oameni ca ea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Lecţie de ambiţie, examen dat prin semne. Deşi nu poate auzi şi nu poate vorbi, Monica şi-a îndeplinit visul de a deveni jurnalist