Antena Meniu Search
x

Măsurarea temperaturii la intrarea în magazine, acțiune ce a contrariat mulți români

Dacă ai febră nu mai intri în magazine, instituţii publice sau mijloace de transport în comun. În starea de alertă, autorităţile au impus reguli care au stârnit însă numeroase controverse. 

de Redactia Observator

la 18.05.2020, 20:49

Vezi și
  • Oamenii au preferat să nu mai intre în magazin, decât să li se măsoare temperatura.
  • Paznicii s-au asigurat că clienții au și măști asupra lor la intrarea în magazine.

 Unii se tem că sunt microcipaţi cu pistolul care măsoară temperatura, alţii reclamă faptul că li se încalcă drepturi. Reporterii Observator au vorbit cu specialişti în Drept şi medici pentru a afla răspunsuri la câteva întrebări care s-au transformat din revolte pe Facebook, în incidente.

"Nu vă permit să mă scanaţi. Conform legilor din România, dumneavoastră ca să faceţi lucrul acesta ar trebui să aveţi acceptul meu scris", "Dumneavoastră nu aveţi nici o pregătire medicală să faceţi lucrul acesta, da? Aceasta e o procedură medicală. Dumneavoastră sunteţi paznic, da? Da" și "Suntem ca nişte animale, dar nu trebuie să acceptăm", sunt câteva dintre reacțiile oamenilor.

Astfel de scene s-au repetat în mai multe magazine din toată ţara. Cei care n-au fost de acord să li se ia temperatura nu au putut intra la cumpărături.

Oamenii invocă legea sau au diferite motive pentru care nu vor să treacă testul termometrului. Unii se tem de o microcipare în masă: "Nu permiteţi să vă măsoare temperatura. E o capcană. În realitate, prin tehnologie laser 5G, vi se implentează în cutia craniană un microcip care va va controla creierul", "Nu numai pistolul de măsurat temperatura este uneltirea ocultei mondiale. Alcooltestele îţi iau markerii genetici".

Cristian Ene: Toţi participanţii la spaţiul public, persoanele juridice, magazine, instituţii publice au această obligaţie ca în perioada următoare să măsoare temperatura. Măsurarea temperaturii unei persoane nu înseamnă că i s-a încălcat dreptul la datele cu caracter personal, este o măsură administrativă. Nu se notează datele persoanei astfel încât să fie o corelare între nume, prenume şi măsurarea temperaturii la momentul respectiv.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Dacă măsurarea temperaturii se face cu aparate omologate şi acceptate în sistemul sanitar şi nu produc nici un fel de vătămare a sănătăţii persoanei se poate folosi. Cel care doreşte să nu i se ia temperatura nu are decât să meargă la altă prăvălie sau să stea acasă.

Eva Cristescu, medic: Ce măsurători facem noi acasă nu cred că sunt cele care să conteze neapărat, nici cele care se fac la nivelul magazinelor nu sunt cele mai acurate. Mă rog, trebuie totuşi un model de triaj epidemiologic. Nu este o intruziune în intimitatea omului.

Obligatoriu este şi să purtăm măşti în spaţiile închise. Pe de o parte, paznicii trebuie să se asigure că avem una cu noi, de cealaltă parte, în interior oricine poate face o sesizare către poliţişti dacă cineva nu are mască

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Nu văd nici un drept care ar fi încălcat în această privinţă. E normal să se ia măsuri pentru că boala este o realitate. Acum, că unii o contestă, e alt aspect.

Măsurile însă au efect doar atunci când masca este purtată în mod corespunzător. 

În primul rând trebuie să vă dezinfectaţi pe mâini înainte să vă puneţi masca pe faţă. Nu atingeţi suprafaţa ei, o luaţi de elastice. Nu este suficient doar să o puneţi ci trebuie să o şi fixaţi. Să vă acopere gura şi să o fixaţi şi sus la nas. După ce nu o mai folosiţi, nu atingeţi suprafaţa care se presupune că a fost infectată. Vă dezinfectaţi din nou pe mâini. Apucaţi tot de elastice. După ce aţi aruncat-o la coş din nou, vă spălaţi pe mâini sau vă dezinfectaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Măsurarea temperaturii la intrarea în magazine, acțiune ce a contrariat mulți români