Măsurarea temperaturii la intrarea în magazine, acțiune ce a contrariat mulți români

De Redactia Observator.
Publicat: 18.05.2020, 20:45.
Actualizat: 18.05.2020, 20:49

Dacă ai febră nu mai intri în magazine, instituţii publice sau mijloace de transport în comun. În starea de alertă, autorităţile au impus reguli care au stârnit însă numeroase controverse. 

Unii se tem că sunt microcipaţi cu pistolul care măsoară temperatura, alţii reclamă faptul că li se încalcă drepturi. Reporterii Observator au vorbit cu specialişti în Drept şi medici pentru a afla răspunsuri la câteva întrebări care s-au transformat din revolte pe Facebook, în incidente.

"Nu vă permit să mă scanaţi. Conform legilor din România, dumneavoastră ca să faceţi lucrul acesta ar trebui să aveţi acceptul meu scris", "Dumneavoastră nu aveţi nici o pregătire medicală să faceţi lucrul acesta, da? Aceasta e o procedură medicală. Dumneavoastră sunteţi paznic, da? Da" și "Suntem ca nişte animale, dar nu trebuie să acceptăm", sunt câteva dintre reacțiile oamenilor.

Astfel de scene s-au repetat în mai multe magazine din toată ţara. Cei care n-au fost de acord să li se ia temperatura nu au putut intra la cumpărături.

Oamenii invocă legea sau au diferite motive pentru care nu vor să treacă testul termometrului. Unii se tem de o microcipare în masă: "Nu permiteţi să vă măsoare temperatura. E o capcană. În realitate, prin tehnologie laser 5G, vi se implentează în cutia craniană un microcip care va va controla creierul", "Nu numai pistolul de măsurat temperatura este uneltirea ocultei mondiale. Alcooltestele îţi iau markerii genetici".

Cristian Ene: Toţi participanţii la spaţiul public, persoanele juridice, magazine, instituţii publice au această obligaţie ca în perioada următoare să măsoare temperatura. Măsurarea temperaturii unei persoane nu înseamnă că i s-a încălcat dreptul la datele cu caracter personal, este o măsură administrativă. Nu se notează datele persoanei astfel încât să fie o corelare între nume, prenume şi măsurarea temperaturii la momentul respectiv.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Dacă măsurarea temperaturii se face cu aparate omologate şi acceptate în sistemul sanitar şi nu produc nici un fel de vătămare a sănătăţii persoanei se poate folosi. Cel care doreşte să nu i se ia temperatura nu are decât să meargă la altă prăvălie sau să stea acasă.

Eva Cristescu, medic: Ce măsurători facem noi acasă nu cred că sunt cele care să conteze neapărat, nici cele care se fac la nivelul magazinelor nu sunt cele mai acurate. Mă rog, trebuie totuşi un model de triaj epidemiologic. Nu este o intruziune în intimitatea omului.

Obligatoriu este şi să purtăm măşti în spaţiile închise. Pe de o parte, paznicii trebuie să se asigure că avem una cu noi, de cealaltă parte, în interior oricine poate face o sesizare către poliţişti dacă cineva nu are mască

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Nu văd nici un drept care ar fi încălcat în această privinţă. E normal să se ia măsuri pentru că boala este o realitate. Acum, că unii o contestă, e alt aspect.

Măsurile însă au efect doar atunci când masca este purtată în mod corespunzător.

În primul rând trebuie să vă dezinfectaţi pe mâini înainte să vă puneţi masca pe faţă. Nu atingeţi suprafaţa ei, o luaţi de elastice. Nu este suficient doar să o puneţi ci trebuie să o şi fixaţi. Să vă acopere gura şi să o fixaţi şi sus la nas. După ce nu o mai folosiţi, nu atingeţi suprafaţa care se presupune că a fost infectată. Vă dezinfectaţi din nou pe mâini. Apucaţi tot de elastice. După ce aţi aruncat-o la coş din nou, vă spălaţi pe mâini sau vă dezinfectaţi.

Citește și
Social • acum o ora
Foto
Pandemia a influenţat coşul de cumpărături. Preţul unor produse a crescut chiar şi cu 20%
recomandari pe a1.ro
Cum arată mama lui Liviu Vârciu. Imaginea rară cu femeia pe care a ținut-o departe de ochii curioșilor
Extern • pe 20.01.2021 la 11:32
Român reţinut în Italia, după ce a furat o pereche de pantofi

Top știri

Horoscop 22 ianuarie 2021. Sentiment de confuzie şi o declaraţie de dragoste
1
Horoscop • ieri la 10:09

Horoscop 22 ianuarie 2021. Sentiment de confuzie şi o declaraţie de dragoste

Horoscop 22 ianuarie 2021. Astrologii au veşti bune pentru unii nativi ai zodiacului, mai ales din punct de vedere sentimental.

PARTENERI
Imagine șocantă cu Adda! Soția lui Cătălin Rizea s-a afișat cu spatele plin de răni: „Mi-am neglijat corpul” / FOTO
spynews.ro
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, pe drumurile din România. Imagini șocante! (Exclusiv)
gandul.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
antenasport.ro
Jacky Bracamontes și-a pus fanii de pe rețelele de socializare pe jar | Fotografia în costum de baie cu actrița
tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
21:57 Lege pentru colectarea selectivă a frunzelor. Amenzi usturătoare pentru gospodarii care mai dau foc la frunze în curte 21:22 Pârtiile din Predeal au fost luate cu asalt. Oamenii au avut de aşteptat ore bune în aglomeraţie, pentru a se bucura de zăpadă 21:19 Un meşter opincar din Oltenia a impresionat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii 21:04 Elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă un răspuns clar despre obligaţiile pe care le au odată cu reîntoarcerea în şcoli 20:47 Marile proiecte de la Ministerul Transporturilor se împiedică de la începutul anului 20:45 Pandemia a influenţat coşul de cumpărături. Preţul unor produse a crescut chiar şi cu 20% 20:33 Tinerii din centrele sociale, vaccinaţi cu prioritate: Toţi sunt deschişi şi dornici să se întoarcă la viaţa dinainte de Covid 20:22 Noile tulpini de Covid pot păcăli testele. Specialiştii internaţionali recomandă o analiză mai complexă 20:19 Mutaţia coronavirusului din Marea Britanie poate fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate, a anunţat Boris Johnson 20:15 Zboruri doar cu teste înainte de îmbarcare: Olanda, cerinţe mai dure pentru a intra în ţară
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
”Fata din flori a lui Putin”, imagini extravagante online. Cum arată presupusa fiică a conducătorului Rusiei
A1.RO