Antena Meniu Search
x

Video Un proiect de milioane de euro a împărțit o comună în două. Primarul vrea să facă referendum dacă să fie construit

Un proiect de milioane de euro a încins spiritele într-o comună din Suceava. Mai mulţi localnici se plâng că nu vor mai avea unde să-şi pască vitele şi oile după ce primăria a anunţat că vrea să ridice un parc de energie verde pe o bucată din imaşul lor. De cealaltă parte, edilul susţine că investiţia ar aduce bani importanţi la buget, care pot ajuta localitatea să se dezvolte.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 17:15

Vezi și

Din cele aproape 600 de hectare de islaz din comuna Bosanci, judeţul Suceava, o bună parte ar putea ajunge pe mâna unor investitori care vor să amplaseze mai multe panouri fotovoltaice şi câteva eoliene. În prezent, suprafaţa este concesionată fermierilor până în luna mai anul viitor. Oamenii spun că oricum păşunea nu le ajungea, raportat la numărul de animale. Nea Miron îşi paşte oile în acelaşi loc de peste 30 de ani. Dacă decizia va fi aprobată, va renunţa la o parte din ele. Şi nu este singurul.

Victor Miron, fermier: Sa facă unde nu sunt oi, unde sunt oi ce să facem cu ele? Nu ne ajunge, sunt 150 de oi la 10 hectare, eu am 450 și 21 de hectare, atâta.

Nistor Găitan, fermier, șef asociație: Dacă anul acesta a fost așa o secetă, și am fost pe izlazul asta cu numărul asta de oi, și ne ia și astea 200 de hectare dispar toate, nu o să mai fie, o să cumpărăm miel sau aceea din Nouă Zeelandă, brânză din cauciuc.

Andoni Simion, fermier: Decizia este foarte proastă, că spune că se poate paște pe sub panouri, este imposibil.

Pe acelaşi subiect

Primarul din Bosanci e încântat de proiect și de banii care vor veni la buget

Primarul este însă încântat de ofertele primite şi vorbeşte despre beneficii cu multe zerouri la bugetul local. Mai ales că, spune el, numărul de animale a scăzut de trei ori în ultimii 10 ani. 

Neculai Miron, primar comuna Bosanci: Va dați seama 200.000 de euro din start anual vine impozitul pe aceste suprafețe. Dacă fermierii vor protesta în continuare, o consultare publică și procentul va fi de partea noastră, 85 la sută, prin referendum. Avem în vedere în continuare și creșterea animalelor, dar și dezvoltarea comunei.

Disputa pe păşune a împărţit şi localnicii în două tabere. Dacă nu vor reuşi să ajungă la un numitor comun, crescătorii de animale spun că vor apela la instanţă şi proteste. Între timp, corpul de control al prefectului va verifica legalitatea acestui demers verde.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un proiect de milioane de euro a împărțit o comună în două. Primarul vrea să facă referendum dacă să fie construit