Antena Meniu Search
x
LIVE

Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte

Ora de vară se aplică în România în fiecare an, în ultima duminică din luna martie. Ideea folosirii acestui sistem îi aparţine omului de ştiinţă Benjamin Franklin, însă a fost adoptată în perioada Primului Război Mondial, ca o necesitate pentru economisirea rezervelor de cărbune.

De Redactia Observator la 25.03.2023, 10:49
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte - Shutterstock

Se schimbă ora în noaptea de 25 spre 26 martie

Trecerea la ora de vară se face în ultima săptămână a lunii martie, la o săptămână după echinocțiul de primăvară, moment în care ziua și noaptea vor fi egale și care marchează astfel începutul primăverii astronomice. În România, trecerea la ora de vară se va face în noaptea de 25 spre 26 martie.

Prin introducerea acestui sistem s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. 

Cum se dă ceasul în noaptea aceasta

Pe acelaşi subiect

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie astfel: ceasul va fi dat cu o oră înainte, la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. Din acest motiv, ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din anul 2023.

Se schimbă ora de vară automat la telefon?

Majoritatea dispozitivelor digitale vor actualiza automat ora când se schimbă ceasul. Acestea includ smartphone-uri, ceasuri smartwatch, televizoare și radiouri. Și ar trebui să se aplice aproape oricărui model, fie Apple, Android sau oricare altul, odată cu trecerea la ora de vară.

Totuşi, dacă la iPhone nu se schimbă automat, puteţi accesa meniul Settings (setări), General, Date & Time (dată şi oră) și bifaţi opțiunea Set Automatically (setare automată). În cazul smartphone-urilor cu Android puteţi accesa meniul Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic Date & Time.

Ora de vară în România

Introducerea orei de vară a apărut ca o necesitate de război, în timpul Primului Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. În România, Ora de Vară a apărut un an mai târziu, în 1917. Atunci, regina Maria scrisese: „De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, potrivit unor însemnări în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: "În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00".

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional ("Daylight saving time" - DST sau "summer time"), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie, potrivit Web Exhibits. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

De ce e necesar să trecem la ora de vară

Scopul principal al trecerii la ora de vară este de a ne folosi mai mult şi mai bine de lumina naturală a Soarelui. Astfel, în timpul lunilor de vară, ceasul este schimbat pentru a obţine o oră de lumină în plus de-a lungul zilei. Ţările au însă date diferite de schimbare a acestei orei.

Pentru cei care locuiesc în zonele ecuatoriale şi tropicale, ziua şi noaptea au durată egală, de 12 ore. În altă parte a Pământului însă, în perioada de vară este mai multă lumină decât iarna. Cu cât ne apropiem mai mult de Polul Nord sau Sud, cu atât perioada de lumină de vară durează mai mult. Astfel, ora de vară nu este de obicei utilă înspre tropice, motiv pentru care ţările ecuatoriale şi tropicale nu trec, în general, la această oră de vară.

Un sondaj realizat de Departamentul Transporturilor din SUA a indicat că americanii au preferat trecerea la ora de vară pentru că „seara este mai multă lumină / se poate lucra mai mult”. Un sondaj din 1976 efectuat pe 2,7 milioane de cetățeni din New South Wales, Australia, a constatat că 68% dintre cetăţeni au preferat ora de vară. Într-adevăr, unii spun că motivul principal pentru care ora de vară face parte din multe societăți este pur și simplu pentru că oamenilor le place să se bucure de serile lungi de vară și că motive precum conservarea energiei sunt doar raționalizări.

Potrivit unor surse, trecerea la ora de vară duce la economisirea energetică. Studiile efectuate de Departamentul Transporturilor din SUA în 1975 au arătat că ora de vară reduce consumul de energie electrică a întregii țări cu o cantitate mică, dar semnificativă, aproximativ un procent în fiecare zi, deoarece este utilizată mai puțină energie electrică pentru iluminat și electrocasnice. În mod similar, în Noua Zeelandă, companiile de energie au descoperit că consumul de energie scade cu 3,5% atunci când începe ora de vară. În prima săptămână, consumul maxim pe timpul serii scade în mod obișnuit cu aproximativ cinci procente.

Motivul din spatele studiului din 1975 privind economiile de energie legate de ora de vară a fost că utilizarea energiei și cererea de electricitate pentru iluminarea caselor sunt direct legate de momentele în care oamenii se culcă noaptea și se trezesc dimineața. Într-o locuinţă medie, 25% din energie electrică a fost folosită pentru iluminat și electrocasnice mici, cum ar fi televizoare și aparate stereo. Un procent generos din energia consumată a avut loc seara, când familiile erau acasă. Astfel, mutând ceasul cu o oră înainte, cantitatea de energie electrică consumată în fiecare zi a scăzut. În plus, se credea că se folosește mai puțină energie electrică, deoarece oamenii stau acasă mai puține ore în zilele „mai lungi” de primăvară și vară. Majoritatea oamenilor planifică activități în aer liber în orele suplimentare de lumină.

În plus, unele studii susțin că ora de vară are un beneficiu pentru sănătatea publică, deoarece scade rata accidentelor de circulație. Mai multe studii din SUA și Marea Britanie au constatat că trecerea la ora de vară reduce accidentele rutiere și decesele în urma acestora cu aproape un procent.

Cu toate acestea, cercetările recente efectuate la Universitatea Carnegie Mellon indică faptul că decesele în urma accidentelor rutiere cresc în săptămânile imediate trecerii la ora de iarnă. Aceste cercetări coroborează un studiu din 2001 al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan, care a constatat că 65 de pietoni au fost uciși în accidente de mașină în săptămâna înainte de încheierea orei de vară, iar 227 de pietoni au fost uciși în prima săptămână de la trecerea la ora de iarnă.

„Ora de vară” a fost concepută pentru prima dată de Benjamin Franklin, în timpul șederii sale ca delegat american la Paris în 1784, într-un eseu, „Un proiect economic”. Unii dintre prietenii lui Franklin, inventatori ai unui nou tip de lampă cu ulei, au fost atât de atrași de schemă încât au continuat să colaboreze cu Franklin chiar și după ce acesta s-a întors în America.

Ideea a fost susținută în mod serios de constructorul londonez William Willett (1857-1915) în satira „Waste of Daylight” (1907), care propunea avansarea ceasurilor cu 20 de minute în fiecare dintre cele patru duminici din aprilie și întârzierea lor cu 20 de minute în patru duminici din septembrie. În timp ce făcea dimineața devreme o plimbare prin Petts Wood, lângă Croydon, William Willett a fost surprins de faptul că jaluzelele caselor din apropiere erau încă închise, deși soarele răsărise complet. În satira său „Risipirea luminii zilei”, el a scris: „Toată lumea apreciază serile lungi și luminoase. Toată lumea le plânge lipsa pe măsură ce se apropie toamna; și toată lumea îşi expimă regretul că lumina strălucitoare a unei dimineți devreme în lunile de primăvară și vară este atât de rar văzută sau folosită.”

Ce se întâmplă cu orarele trenurilor şi avioanelor

CFR Călători informează că, începând cu data de 26 martie 2023, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară. Această schimbare nu va modifica mersul trenurilor în vigoare, iar circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

“Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului”, transmite CFR Călători într-un comunicat.

În ceea ce priveşte traseele în afara ţării, dat fiind faptul că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se va face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2023, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Ţările în care a fost adoptată trecerea la ora de vară

Astăzi, aproximativ 70 de țări în care este utilizată ora de vară în cel puțin o parte a țării. Japonia, India și China sunt singurele țări industrializate care nu respectă o anumită formă de oră de vară.

Africa: Egipt, Namibia, Tunisia

Asia: Majoritatea statelor foste membre USSR, Bangladesh, Irak, Israel, Iordania, Lebanon, Kyrgyzstan, Mongolia, Regiunile palestine , Siria

Australia: Australia de Sud, Victoria, New South Wales, Insula Lord Howe, Tasmania , Fiji, Noua Zeelandă, Chatham, Tonga

America de Nord şi America de Sud: Statele Unite, Canada ( excluse fiind: Saskatchewan  , anumite zone din Quebec şi Ontario), Bermuda, Bahamas, Caicos şi Turks, Cuba, Greenland, Guatemala, Honduras, Mexic (cu excepţia Sonorei), Argentina, Brazilia, Falklands, Paraguay, Uruguay

Printre ţările care au reintrodus recent ora de vară se află:

  • Haiti, în 2017, după ce renunţase în 2015;
  • Chile, în 2016, după ce renunţase în 2015;
  • Iordania, în 2014, după ce renunţase în 2012.

Ţări care au renunţat la ora de vară, fără a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017).

Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2023

Trecerea la ora de vară are de foarte multe ori repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Lumina soarelui este cel mai puternic sincronizator al ritmurilor noastre circadiene – ceasurile noastre biologice. Deși este avantajos să avem mai mult timp pentru activități în aer liber seara, „expunerea la mai multă lumină aproape de ora de culcare face mai greu să adormim la ora noastră obișnuită și poate reduce cantitatea de somn pe care o putem avea în fiecare noapte.”

„Funcționăm cel mai bine atunci când ciclul nostru somn-veghe urmează soarele. Avem somn, în parte din cauza eliberării de melatonină, când se întunecă. Primăvara, când trecem la ora de vară, creștem cantitatea de lumină la care suntem expuși în orele de seară”, spune expertul în somn, Adam Spira, dr. profesor în sănătate mintală. Schimbarea ceasurilor cu o oră înainte, la ora de vară, rezultă în a ne trezi înainte ca ceasurile noastre biologice să fie gata să se se trezească.

Consecințele somnului insuficient includ apariţia problemelor cardiovasculare, creșterea riscului de diabet și a obezității, probleme de sănătate mintală performanța cognitivă mai scăzută și creșterea riscului de accidente auto”, spune el.

Adolescenții care dorm mai puțin au adesea probleme de comportament, de învățare și de atenție, precum și un risc crescut de accidente, hipertensiune arterială, obezitate, diabet și probleme de sănătate mintală, potrivit Public Health. Un studiu din 2015 publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că în timpul zilelor de școală după schimbarea orei de vară, elevii erau mai somnoroși, aveau timpi de reacție mai lenți și erau mai puțin atenți.

Alte riscuri atribuite orei de vară includ:

  • Risc crescut de accidente cardiovasculare și tulburări de dispoziție
  • Risc crescut de accident vascular cerebral
  • Creșterea producției de proteine inflamatorii, care ajută organismul să răspundă la stres

Din fericire, majoritatea oamenilor se pot aclimatiza la schimbarea orei în aproximativ o săptămână, spune Spira. Pentru a fi mai ușor, experţii oferă o listă de sugestii care să îi ajute pe oameni să se pregătească, cum ar fi ajustarea treptată a orelor de somn și de trezire, setarea ceasul înainte cu o oră sâmbăta seara și să mergeți la culcare la ora normală de culcare și să ieșiți afară la lumina soarelui dimineața devreme, duminica.

Pentru a se adapta mai bine la ora de vară, experții recomandă:

  • Cel puțin șapte ore de somn înainte și după schimbarea la ora de vară
  • Schimbarea orelor de culcare și de trezire cu 15 până la 20 de minute mai devreme, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei
  • Schimbarea orelor de masă
  • Configurați-vă ceasurile înainte cu o oră mai devreme seara în noaptea dinaintea schimbării orei și mergeți la culcare la ora dvs. normală de culcare
  • Ieșiți afară şi profitaţi de lumina soarelui, dimineața devreme, în săptămâna următoare schimbării orei pentru a vă ajuta ceasul intern să se schimbe la noua oră de vară

Vom reveni la ora de iarnă pe 29 octombrie 2023.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte