Antena Meniu Search
x

(P) Diferentele dintre parastase si pomeni

Cand vine vorba despre procesiunile si perioada urmatoare unei inmormantarii, oamenii stiu deja ca trebuie sa aiba grija sa ii pomeneasca pe cei trecuti in nefiinta, prin intermediul parastaselor si pomenilor.

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 10:05

Care este diferenta dintre parastas si pomana in religia ortodoxa? Cand poti apela la serviciile unei case funerare?

Cand vine vorba despre procesiunile si perioada urmatoare unei inmormantarii, oamenii stiu deja ca trebuie sa aiba grija sa ii pomeneasca pe cei trecuti in nefiinta, prin intermediul parastaselor si pomenilor. Cu toate acestea, se intampla adesea ca cele doua notiuni sa fie confundate si sa fie folosite cu acelasi sens, adica masa data pentru sufletul ridicat la cer.

One Marck International - Servicii Funerare Bucuresti ne explica diferentele.

Trebuie retinut insa faptul ca cele doua sunt actiuni diferite, de sine statatoare, iar pentru a evita situatiile de confuzii, se poate apela la ajutorul unei case de servicii funerare.

Care este diferenta dintre parastas si pomana?

Intre parastas si pomana exista o singura diferenta, dar foarte importanta. Astfel ca parastasul este slujba care se oficiaza in biserica, pentru pomenirea mortilor, in timp ce pomana este hrana data pentru sufletele celor decedati si care se face in anumite perioade ale anului.

Indiferent in ce situatie s-ar afla, daca nu stiu cum ar trebui sa decurga o astfel de procesiune sau slujba religioasa sau se simt depasiti de acestea, mai ales in perioada imediat urmatoare dupa decesul unei persoane dragi, oamenii pot apela la serviciile unei firme de pompe funebre.

O astfel de firma detine cunostintele si abilitatile necesare pentru a se ocupa de toate aspectele referitoare la inmormantarea si pomenirea decedatilor, daca este cazul, chiar si de repatriere decedati din strainatate, inclusiv de documentele necesare pentru acest transport.

Un avantaj de care se pot bucura oamenii din ziua de astazi este plaja larga de astfel de servicii disponibile in aproape orice oras al tarii. In schimb, cei care cautat servicii funerare in Bucuresti pot alege dintre numeroasele de case funerare prezente si care ofera pachete de servicii la preturi foarte avantajoase.

Care sunt randuielile bisericesti specifice unui parastas?

Slujba de parastas se oficiaza atat in ziua inmormantarii, cat si in anumite zile din an, fie cand se comemoreaza persoana decedata, fie in zilele in care se comemoreaza toate persoanele trecute in nefiinta, zile cunoscute ca si zile de pomenire a mortilor sau chiar Sambata mortilor.

In aceste zile, daca intr-o familiei exista mai multe persoane decedate, este recomandat ca numele tuturor sa fie trecut pe pomelnic, pentru ca rugaciunile sa fie mai puternice. In plus, intr-o astfel de zi, familia indoliata duce la biserica, pentru sfintire, coliva, colac, vin si lumanari.

In cazul in care comemorarea unui decedat ar trebui realizata intr-o zi in care nu se fac parastase, familia trebuie sa tina cont de acest aspect si sa organizeze parastasul inainte de data la care ar fi trebuit sa aiba loc si niciodata dupa aceasta data.

De obicei, dupa orice parastas se pregatesc si bucate – care trebuie sa fie de post, daca parastasul pica intr-o zi de post – pe care familia le va oferi de pomana, pentru sufletul decedatului. Pomana poate avea loc la biserica, acasa sau, mai nou, la un restaurant.

Prin urmare, desi sunt doua concepte complet diferite, parastasul si pomana sunt strans legate una de alta, motiv pentru care si apare aceasta confuzie uzuala in randul unora dintre crestini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » (P) Diferentele dintre parastase si pomeni