Antena Meniu Search
x

Video Timișoara "asaltată" de 75000 de migranți în 2021. Fug de război în papuci sport, rupți și murdari

În ultimii ani România este un punct roşu pe harta migranţilor care vor să ajungă în vestul Europei. Numai anul trecut, în jur de 75.000 de persoane au bătut la granițele din vest. Mulți au fost blocați de polițiști la frontieră, care au avut nevoie de spijinul colegilor din țară și chiar de la Garda de Coastă, ca să faca față asaltului transfugilor. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 21.01.2022, 16:33

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În Timișoara, prezenţa migranţilor a devenit o obişnuinţă pentru localnicii care îi întâlnesc pe străzi şi în parcuri. Dar autoritățile se declară mulţumite de cum a fost gestionată criza de la frontieră.

În grupuri de 4-5. Așa circulă, de regulă, migranții care sunt mai mereu văzuți în zona Gării de Nord din Timișoara.

Locuitor: Te simţi puţin incomod de situaţia asta, că trebuie să îi ocoleşti, n-ai loc să te duci în magazin. Vin aici pentru că aici li se oferă mâncare, un pic de curent să-şi încarce bateriile.

Samir si prietenul sau sunt exponenții unei generații. Una pe drumuri, în cautarea păcii si a unei vieți mai bune. Fug de război in papuci sport, rupti si murdari.

Pe acelaşi subiect

Sunt probleme în Afganistan, cu talibanii. Poliția ne-a trimis în carantină, iar apoi am venit în Timișoara. Unde vrei să mergi? Germania, Franța? Belgia! De ce? În Belgia e bine să muncești! Unde stați? Unde dormiți? Pe aici, pe acolo. 

Tinerii din imagini spun că vor sta în Timişoara aproximativ 20 de zile, până când reuşesc să se întâlnească cu o călăuză. Au dat câteva sute de euro să ajungă din Serbia în România şi nu vor să fie trimiși înapoi.

Iulia Pop – reporter Observator:  Una, două, trei, patru. Patru afaceri cu lacătele pe uşi în mai puţin de 50 de metri în zona Gării de Nord din Timişoara. Proprietarii spun că clienţii i-au ocolit tocmai din cauza prezenţei migranţilor aici.

Acum îi adună, acum apar. Vă deranjează prezenţa lor aici? Foarte tare, pentru că toată lumea fuge de zona asta când îi vede în grupuri. Îmi era frică să vin de la serviciu. Credeţi că autorităţile şi-au făcut treaba? Nu prea. 

Prezenţa zecilor de mii de migranţi la frontiera de vest e un fenomen. Unul care a luat amploare puternică în anul ce tocmai s-a încheiat.

Ovidiu Draganescu – subprefectul județului Timiș: S-au făcut 75.000 de acţiuni de oprire a unor persoane care voiau să treacă ilegal frontiera României. Este o cifră record.

Un număr dublu fata de anul 2020, când au fost în jur de 35.000 de migranţi care băteau la porţile României. În 2019 cifrele erau cu mult mai mici – puţin peste 6000, iar în 2018 sub 3000.

Ca sa facă faţă afluxului în continuă creştere, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Timişoara a primit întăriri de la colegii din ţară si de la garda de coastă și beneficiază inclusiv de prijinul agenţiei europene pentru securizarea frontierei FRONTEX. Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a interesat de starea migranţior care ajung în Vest.Totuşi, autorităţile române se declară mulţumite pentru felul în care au gestionat criza transfugilor.

cms. șef Mihai Erlich – ITPF Timișoara: În anul 2021 au intrat fraudulos din Serbia în România 7663 de migranţi.

Ovidiu Draganescu – subprefectul județului Timiș: Având în vedere presiunea care a existat în 2021 şi faptul că doar 10% din cei care au forţat frontiera au pătruns pe teritorul României, eu zic că este o situaţie foarte bună. 

Practic, cei aproape 75.000 de migranti care au batut la portile Romaniei sunt de doua ori populația actuala a municipiului Lugoj. Trendul se mentine ascendent, iar autoritatile dau asigurari ca raman in alerta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Timișoara "asaltată" de 75000 de migranți în 2021. Fug de război în papuci sport, rupți și murdari