Antena Meniu Search
x

Video Românii, codașii Europei când vine vorba de citit

Ai carte, ai parte, asta spune un vechi proverb românesc. Doar că, în era tehnologiei, când avem la îndemână telefoane de ultimă generație, laptop-uri şi tablete, iar informaţia este la un click distanţă, cărţile pierd tot mai mult teren. Iar asta se vede mai ales în mediul rural, acolo unde oamenii abia mai trec pragul unei biblioteci.

de Redactia Observator

la 13.01.2021, 17:42

Vezi și
  • Românii, codaşii Europei la citit
  • Paradoxal, în librării a crescut vânzarea de carte

În satul Săsar din județul Maramureș, biblioteca are peste 4.600 de cărți. În 2020 s-au înscris aici 411 cititori. Pe hârtie n-ar fi rău dar, dintre ei, doar 23 au trecut pragul bibliotecii în ultimele luni.

„Foarte puţină lume, în general vin copiii. în rest adulţi nu prea. pensionari mai vin care împrumută cărţi, dar anul acesta mai putin decat in alti ani”, spune Mădălina Balaj, bibliotecar.

Cum şcoala s-a desfăşurat mai mult online, nici elevii din clasele terminale nu au mai venit la fel de des la bibliotecă. Cei mai mici dintre cititori nu s-au încumetat să împrumute cărţi de frica pandemiei iar adulţii au citit... ce-au avut pe acasă.

Paradoxal, în librării a crescut vânzarea de carte

În librării în schimb a crescut vânzarea de carte. „Chiar am ascultat un interviu şi vânzările de carte pe toată ţara au crescut cu 30 la sută. Dezvoltare personală, romanele clasice şi jumătate jumătate merge spre copii. Părintele în primă fază cumpără pentru copii şi apoi îşi cumpără o carte”, a declarat Rodica Prizlopean, librar.

Există şi o categorie de cititori fideli. Sunt cei care au crescut cu cărţi şi, în continuare, citesc de fiecare dată când au ocazia. Fie că este beletristică, fie că este carte de specialitate.

Potrivit studiilor efectuate în ultimii ani, românii se află pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Ultimele cifre au fost îngrijorătoare și au arătat că 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Românii, codașii Europei când vine vorba de citit