Antena Meniu Search
x

Un sat din Moldova mai are doar un locuitor. Ceilalţi doi au fost ucişi în acest an

Un sat din Moldova mai are doar un locuitor. Ceilalţi doi au fost ucişi în acest an, astfel că doar un bărbat de 65 de ani mai trăieşte în localitate.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 19.07.2019, 08:12

Un sat din Moldova mai are doar un locuitor. Ceilalţi doi au fost ucişi în acest an, astfel că doar un bărbat de 65 de ani mai trăieşte în localitate.

Acum treizeci de ani, la Dobruşa, un sat din Moldova de peste Prut, trăiau 200 de oameni. De atunci unii au murit, iar cei rămaşi în viaţă s-au mutat. Trei locuitori mai avea satul la începutul lui 2019, dar acum a rămas unul singur. Ceilalţi doi au fost ucişi în propria lor casă, în februarie.

Povestea lui Grişa Muntean a fost spusă de New York Times, sub semnătura lui Patrick Kingsley şi cu fotografiile realizate de Laetitia Vancon, şi e absolut impresionantă. Un ţăran scund, mustăcios, cu o şapcă proletară veche, o cămaşă în carouri şi o pereche de pantaloni albaştri, legaţi la brâu cu o sfoară, Grişa a rămas în sat şi îşi împarte singurătatea cu două pisici, cinci câini, nouă curcani, 15 gâște, 42 de pui, aproximativ 50 de porumbei, 120 de rațe și câteva mii de albine. Ceilalți oameni au murit, au plecat în orașele mai mari din Moldova, sau au emigrat în Rusia sau în alte părți ale Europei.

"Singuratatea te omoara", au fost primele cuvinte ale bărbatului de 65 de ani, în reportajul realizat de publicaţia americană. "Când muncesc, vorbesc cu copacii, cu păsările, cu animalele, cu uneltele mele. Nu e nimeni altcineva cu care să vorbesc.", spune bărbatul.

Pe acelaşi subiect

Până în februarie anul acesta, Grișa avea în sat compania familiei Lozynsky. Leda și Gena aveau în jur de 40 de ani și locuiau în cealaltă parte a satului, dar se vedea des cu ei și vorbeau zilnic la telefon. Cei doi soţi aveau grijă de casa lui Grișa, când el era plecat în piață, la oraș.

Într-o duminică din februarie cei doi nu i-au mai răspuns la telefon. A sunat şi luni, tot fără răspuns. Apoi marţi, la fel. S-a gândit că i-a supărat cu ceva. Miercuri, Grişa s-a dus la primarul comunei şi a mers la casa vecinilor, împreună cu el. Au găsit vaca în curte, cu ugerul umflat, nemulsă de mai multe zile.

Pe cei doi soţi i-au găsit în casă, jumătate dezbrpcaţi, într-o baltă de sânge. S-a descoperit că fuseseră victimele unui muncitor sezonier care a trecut accidental prin zonă şi a vrut să o violeze pe femeie.

Acesta s-a dus la gospădăria soților Lozynsky și i-a găsit morți, într-o baltă de sânge. S-a dovedit apoi că au căzut victime unui muncitor beat, care împreună cu un tovarăş au vrut să o violeze pe femeie. Muncitorul i-a înjunghiat fără milă pe cei doi soţi. La șase luni după crimă, casa lor a rămas exact așa cum au lăsat-o.

Grişa Muntean a ajuns la Dobruşa în 2000, punând pe picioare o fermă de oi. A închis-o în 2013, pentru că nu mai avea cu cine să muncească la animale. Iar din 2016 a rămas doar el şi familia Lozynsky în sat, iar din februarie e singur cuc. Soţia l-a părăsit, cei patru copii au emigrat demult în Spania.

În ciuda singurătăţii, Grişa Muntean găseşte şi motive de bucurie, valea pe care e aşezat satul fiind un colţ de rai. Îş produce singur tot ce mănâncă, merge la piaţă să vândă diverse produse alimentare, şi uneori se gândeşte să se mute şi el în cel mai apropiat oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un sat din Moldova mai are doar un locuitor. Ceilalţi doi au fost ucişi în acest an