Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Mihăileni, capitala uitată a Regatului României

Este încă o comună uitată a Botoşaniului. Însă, în 1916, timp de 24 de ore acolo a fost capitala Regatului României. După ce Bucureştiul a fost cucerit de armatele germane, Regele Ferdinand şi alaiul său au poposit în comuna care era atunci un prosper târg de graniţă.

Vezi și

 

Probabil că numele de Mihăileni nu vă spune mare lucru. Astăzi, nici n-ar avea de ce. Este încă o comună uitată a Botoşaniului. Însă, în 1916, timp de 24 de ore acolo a fost capitala Regatului României. După ce Bucureştiul a fost cucerit de armatele germane, Regele Ferdinand şi alaiul său au poposit în comună care era atunci un prosper târg de graniţă
Nimic din faţa actuală a Mihăileniului nu te duce cu cândul că, acum mai puţin de un secol, acolo a fost un târg de graniţă fără de pereche. Poate doar puţinele casele boiereşti rămase, şi ele pierdute printre casele simple, amintesc parcă de acele vremuri.
De-a lungul istoriei a purtat multe denumiri, însă cea care se păstrează şi astăzi are origini nobile: Mihai Sturdza. Acelaşi domnitor a fost cel care, timp de două săptămâni, a mutat capitala Moldovei în localitatea de graniţă. Şi chiar şi după ce lucrurile au revenit la normal, Mihăileniul a fost multă vreme un oraş prosper. Însă momentul de răscruce al urbei avea să vină într-un moment de cumpănă pentru Regatul României.
Intrarea în Primul Război Mondial şi cucerirea Bucureştiului, când regele Ferdinand a părăsit capitala şi, o vreme, a stat la Mihăileni. Aşa a devenit Mihăileniul, timp de 24 de ore, capitala Regatului. Nu a fost nicio decizie oficială care să confirme acest lucru. Simpla prezenţă a regelui era suficientă. Chiar şi aşa, câteva decizii importante se pare că ar fi fost luate de acolo.
Cu timpul, toate aceste fapte au devenit legende locale. Astăzi, Mihăileniul mai are doar câteva case vechi care amintesc de acele vremuri. Una dintre ele este chiar casa memorială George Enescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Mihăileni, capitala uitată a Regatului României