Antena Meniu Search
x

Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatul de deces

Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatuld e deces. Judecătorii au refuzat să anuleze certificatul şi omul nu poate să-şi scoată alt buletin.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 18.02.2020, 09:30

Mort viu la Iaşi
Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatul de deces - Twitter
  • Bărbatul a fost declara tmort acum 5 ani, la cererea fiului său.
  • Rudele nu mai ştiau nimic de el de 20 de ani.

Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatuld e deces. Judecătorii au refuzat să anuleze certificatul şi omul nu poate să-şi scoată alt buletin.

Un bărbat a fost declarat mort de către judecătorii ieșeni, dar el este în viață. Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iași a solicitat instanței anularea actului de deces, dar magistrații au respins acțiunea. "Acțiunea noastră a fost respinsă pe motiv că persoana trebuia să ceară personal anularea actului de deces.", a declarat Marius Constantin Bodoga, șeful DLEP Iași, citat de BZI.

Numai că, având doar certificatul de deces actu valabil legal, bărbatul nu poate cere el însuşi în instanţă anularea acestuia.

Un ieșean în vârstă de 63 de ani a a vrut să își schimbe paşaportul, dar a descoperit că fusese declarat mort, deși el este în viață! Reprezentanții Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP) le-au cerut magistraților Judecătoriei Iași să dispună anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai că judecătorii au respins acțiunea.

Pe acelaşi subiect

"Instanța respinge cererea formulată de reclamanta Direcția Locală de Evidența Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă în contradictoriu cu pârâtul Petrariu Dan, ca neîntemeiată.", au precizat magistrații ieșeni.

Reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe data de 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Respectivul act de deces fusese întocmit pe baza unei hotărâri judecătorești declarative de moarte de pe data de 7 mai 2013. Decizia a fost emisă tot de către Judecătoria Iași.

"Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București – Serviciul Central de Stare Civilă, s-a specificat faptul că Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru, și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași, prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia.", au precizat reclamanții în fața instanței.

Mortul a fost dat dispărut acum 20 de ani de rude

În urmă cu mai bine de 20 de ani, ieșeanul a plecat la muncă în Iugoslavia. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort, bănuind că bărbatul ar fi decedat.

Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.

Judecătorii ieșeni au precizat că, din prevederile legale, rezultă că, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este în viață, e necesară formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte. "Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanța care a pronunțat hotărârea declarativă de moarte, iar judecata se face cu citarea părților din procedura declarativă de moarte și cu participarea procurorului. Dreptul la acțiune în anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane în viață și care a fost emis pe baza unei sentințe de declarare a morții a persoanei respective este necesar ca, mai întâi, să se solicite și să se obțină anularea hotărârii judecătorești de declarare a morții, urmând ca, în temeiul acestei hotărâri, Serviciul de Stare Civilă să procedeze la anularea înregistrării decesului.", au subliniat magistrații ieșeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatul de deces